ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello

Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello

nazwa

Wykonanie

40 Flares Twitter 0 Facebook 40 40 40 40 Flares ×
Dostałam swego czasu paczkę tych znanych pralinek, otworzyłam ją dopiero w święta, zainspirowały mnie do stworzenia ciasta właśnie o takim smaku. Mój krem jest bardzo podobny do tego w ciasto-czekoladce, do tego wiórki i migdały, następnym razem dodam je też do kremu, lekki biszkopt świetnie komponuje się z kwasowym ponczem, a dżem dodaje tu rześkości,w ogóle ja zazwyczaj robię tego typu ciasta z dżemem, uzupełnia on smak całości, spróbujcie. Jeśli chcecie zaimponować swoim gościom, to wbrew pozorom proste ciasto na pewno ich zachwyci. Jeśli upieczecie je w długiej podłużnej formie keksowej po pokrojeniu świetne sprawdzi się w bufecie jako ciastka tortowe.
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm) :
Biszkopt:
*
5 dużych jaj ( klasa L )
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka olejku migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*
krem:
500 ml śmietany kremówki 30 % tł.
3 op. śmietan fiksu
2 białe czekolady
laska wanilii *
*
dodatkowo :
5 łyżek jasnego dżemumorelowy, ananasowy**
1 szklanka przegotowanej wody ***
sok z 1 cytryny
60 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki płatków migdałowych
*
* dzięki ziarenkom z laski krem ładnie wygląda , możecie zastąpić olejkiem waniliowym cukru nie polecam
** u mnie mój rabarbarowy, chodzi o to aby był to jasny dżem
*** w wersji sylwestrowej i dla dorosłych polecam użyć wody 1:1 z alkoholem, np. likierem kokosowym lub wódką
Przygotowanie:
Piec nastawiamy na 180 stopni bez termoobiegu, góra dół. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je z solą sztywną pianę, po czym wsypujemy cukier, aromat i miksujemy do jego rozpuszczenia, ok 5-10 minut.
Dodajemy po 1 żółtku miskując.
Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy z masą jajową drewnianą łyżką.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 20 -25 minut, zależy od piekarnika, u mnie jest to zawsze 20.
Studzimy ok 10 minut w piekarniku po czym wyciągamy je upuszczamy z wysokości 1/2 metra na rozłożone na podłodze ścierki, dzięki temu biszkopt się nie zapadnie i będzie prosty.
Studzimy w piekarniku jeszcze 30 minut, przy otwartych drzwiczkach. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do pełnego wystudzenia.
Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi. Zimny odkładamy do zimnego piekarnika, tak bynajmniej mi, „przeszkadza” najmniej.
Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany.
Mieszając aby się nie przypaliła. Studzimy.
Resztę kremówki ubijamy z fiksami na sztywno ( przepis na opakowaniu , tzn. kiedy dodać fiksy ). Wlewamy chłodną i płynną czekoladę oraz ziarenka z laski. Ubijamy całość jeszcze ok 5 minut. Odstawiamy na minimum 30 -40 minut do stężenia.
Składanie:
Biszkopt kroimy na pół.
Z wody i soku z cytryny robimy poncz.
Spód ciasta układamy w formie ( możemy też użyć folii spożywczej do wyłożenia formy, dzięki temu ciasto po nasączeniu się nie zapadnie, a poncz nie wypłynie).
Nasączamy go połową soku z wodą, smarujemy dżemem i rozkładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim krążkiem, nasączamy i pokrywamy resztą kremu.
Ciasto obsypujemy wiórkami, migdałami i odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
Smacznego!
Powiązane notki:
Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladową
Świąteczne kruche korzenne ciasto bananowo-jabłkowe
Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepis
Tort dla Zosi
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/28/biszkopt-z-kremem-czekoladowym-ciasto-o-smaku-rafaello