ßßß Cookit - przepis na Puszysta Tarta z Jabłkami

Puszysta Tarta z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Wypiek nieskomplikowany, a bardzo pyszny. Tarta jest bardzo puszysta i lekka. Połączenie wanilii i jabłek, nadaje jej naprawdę cudowny smak. Warto ją upiec chociaż raz - jestem pewna, że upieczecie i kolejny ;)
Ciasto:
200 g mąki
30 g cukru
100 g margaryny
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
100 g cukru
3 jajka
125 ml śmietany
1 laska wanilii (lub cukier z wanilią)
500 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
Do miski przesiej mąkę, dodaj margarynę, żółtko, cukier, sól i wodę. Szybko zagnieć. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
Obierz jabłka, podziel na połówki lub ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wierzch jabłek lekko ponacinaj wzdłuż i skrop sokiem z cytryny.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm i wyłóż nim formę do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem i ułóż na nim jabłka nacięciami do góry. Piecz około 35 minut w 190 - 200°C na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Jajka z cukrem (i ewentualnie cukrem z wanilią) utrzyj na białą masę. Laskę wanilii rozetnij, wyjmij miąższ i dodaj razem ze śmietaną do masy jajecznej.
Gotową masą polej zapieczony spód i piecz dalsze 25 - 35 minut. Lub do czasu aż wierzch będzie brązowy.
Ciasto najlepiej kroić po przestygnięciu.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/06/puszysta-tarta-z-jabkami.html