ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmargaryna 1 kostekcukier 100 gramówśmietana kwaśna 4 łyżek stołowychżółtko 1 sztuksól 1 szczyptajabłka 4 sztuksok z cytryny 2 łyżek stołowychcukier puder 3 łyżek stołowychCynamon według uznaniajajka 4 sztukśmietana 1 szklanekcukier waniliowy 1 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać miękką margarynę, sól, cukier, żółtko, 4 łyżki kwaśnej śmietany i wszystko posiekać nożem, a potem zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wylepić nim natłuszczoną formę na tartę.Umyte jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na spodzie tarty ułożyć cząstki jabłek, posypać cukrem pudrem i cynamonem. jajka rozetrzeć ze szklanką śmietany oraz cukrem waniliowym i zalać wierzch tarty. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło lub zimno.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: lilka964Data: 2011-08-08bardzo wszystkim smakowalo,przepis warty zapamietaniaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: