ßßß
Miałem od dość dawna ochotę na jakąś szarlotkę, zdecydowałem się na ten prosty przepis.Przygotowanie ciasta wymaga mało pracy i jest dość szybkie.Do dużej tortownicy potrzebujesz:- 8 dużych jabłek- 4 jajek M- 1 szklanki mąki
- 1 szklanki i 2 łyżek cukru- 5 łyżeczek cynamonu- szczyty soli- łyżki soku z cytryny- cukru pudru do posypania

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i przekrój na ćwiartki. Każdą z ćwiartek przekrój na kilka plasterków. Jabłka wrzuć do miski i posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem. Wymieszaj. Całą tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Kawałki jabłek wsyp do tortownicy. Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, dodaj łyżkę soku cytrynowego, wymieszaj i dodawaj stopniowo cukier nadal miskując. Dodaj żółtka i mąkę, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Zalej nią jabłka, wymieszaj tak, by ciasto rozeszło się po całej tortownicy i wypełniło przestrzenie między owocami. Wstaw do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika bez termoobiegu. Piecz 50-60 minut, do czystego patyczka. Ostudzone wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.Smacznego!