Wykonanie
Miałem od dość dawna ochotę na jakąś szarlotkę, zdecydowałem się na ten prosty przepis.Przygotowanie ciasta wymaga mało pracy i jest dość szybkie.Do dużej tortownicy potrzebujesz:- 8 dużych
jabłek- 4
jajek M- 1 szklanki
mąki- 1 szklanki i 2 łyżek
cukru- 5 łyżeczek
cynamonu- szczyty
soli- łyżki
soku z cytryny-
cukru pudru do posypania
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i przekrój na ćwiartki. Każdą z ćwiartek przekrój na kilka plasterków.
Jabłka wrzuć do miski i posyp 2 łyżkami
cukru i
cynamonem. Wymieszaj. Całą tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp
bułką tartą. Kawałki
jabłek wsyp do tortownicy.
Białka oddziel od
żółtek, ubij
białka na sztywną pianę, dodaj łyżkę
soku cytrynowego, wymieszaj i dodawaj stopniowo
cukier nadal miskując. Dodaj
żółtka i
mąkę, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Zalej nią
jabłka, wymieszaj tak, by ciasto rozeszło się po całej tortownicy i wypełniło przestrzenie
między owocami. Wstaw do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika bez termoobiegu. Piecz 50-60 minut, do czystego patyczka. Ostudzone wyjmij z formy i posyp
cukrem pudrem.Smacznego!