ßßß
Składniki:0,5 kg mąki15 dag cukru + 2 łyżki do jabłek1 łyżka proszku do pieczeniaopakowanie cukru waniliowego10 dag margarynyszczypta soli2 jajka + 1 żóltko3-4 łyżki śmietany1,5 kg jabłek Szare Renetyszczypta cynamonucukier puder do posypkiWyrobić ciasto z przesianej mąki z proszkiem, cukru, cukru waniliowego, posiekanej margaryny, jajek z żółtkiem i śmietany.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy. Włożyć i wykleić boki. Jabłka dokładnie odcisnąć, rozłożyć na ciasto. Posypać cynamonem i 2 łyżkami cukru. Rozwałkować pozostałe ciasto i kłaść na jabłka. Nakłuwać widelcem otworki. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok. 45 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.