ßßß
Cookit - przepis na Jabłecznik na półkruchym spodzie według E. Wachowicz
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Jabłecznik na półkruchym spodzie według E. Wachowicz
Składniki
Mąka
Cukier
Jabłko
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy
Margaryna
Sól
Jajko
Żółtko
Śmietana
Cynamon
Cukier puder
Wykonanie
Przepis na jabłecznik na półkruchym spodzie zanotowałam z programu Ewy Wachowicz. Prosta receptura, a ciasto pyszne i pachnące
wanilią
. Posypane
cukrem pudrem
zachwyca podniebienie.
Składniki:0,5 kg
mąki
15 dag
cukru
+ 2 łyżki do
jabłek
1 łyżka
proszku do pieczenia
opakowanie
cukru waniliowego
10 dag
margaryny
szczypta
soli
2
jajka
+ 1
żóltko
3-4 łyżki
śmietany
1,5 kg
jabłek
Szare Renetyszczypta
cynamonu
cukier puder
do posypkiWyrobić ciasto z przesianej
mąki
z proszkiem,
cukru
,
cukru waniliowego
, posiekanej
margaryny
,
jajek
z
żółtkiem
i
śmietany
.
Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy. Włożyć i wykleić boki.
Jabłka
dokładnie odcisnąć, rozłożyć na ciasto. Posypać
cynamonem
i 2 łyżkami
cukru
. Rozwałkować pozostałe ciasto i kłaść na
jabłka
. Nakłuwać widelcem otworki. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok. 45 min. Upieczone ciasto posypać
cukrem pudrem
.
Źródło:
http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2013/04/jabecznik-na-pokruchym-spodzie-wedug-e.html
Przepisy powiązane
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami
Składniki powiązane (0)