ßßß
Jeśli zastanawialiście się kto dla Was gotuje, to właśnie się ujawniłam
Składniki ( tortownica 25 cm. )biszkopt6 dużych jaj7 łyżek cukru7 łyżek mąki tortowej ( z górką)2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej ( z górką)1 łyżka cukru z wanilią ( lub olejek waniliowy)1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:660 g śmietany 30 % ( 2 duże opakowania)1 biała czekolada ( 100 g )1 1 /2 gorzkiej czekolady ( 150 g )50 g kawy cappucino waniliowej2 łyżki żelatyny / agaruPoncz :300 ml przegotowanej wodysok z 1 cytrynydodatkowo :słoik ( ok. 300 ml ) dżemu u mnie rabarbarowy z wanilią ( może być wiśniowy lub porzeczkowy)180 g (małe op. ) śmietany kremówki190 g konfitury z dużymi kawałkami owoców np. agrestowejpłatki migdałówkawa cappucinoJa używam domowych przetworów swojego autorstwa, ( także cukru z wanilią ), jeśli sami nie robicie dżemów, kupcie dwa rodzaje dżemów : jeden gładki do przełożenia masy, drugi z dużymi kawałkami owoców.Przygotowanie:Biszkopt:Piec nastawić na 180 stopni bez termoobiegu. Dno tortownicy obłożyć papierem. Boki wysmarować tłuszczem.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z 1/2 łyżeczki soli. Gdy się ubiją dodawać po łyżce cukry ( lub cukier i olejek) miksując. Gdy cukier się rozpuści dodawać kolejno żółtka, następne po połączeniu z masą wcześniejszego. Zakończyć miksowanie. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i budyniem po czym wymieszać ją z masą. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki.Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi na równe placki.Krem:W 165 g śmietany ( 1/2 op.) rozpuścić czekoladę. Nie gotować.W kolejnych 165 g rozpuścić kawę, cappucino polecam zagotować aby dobrze się rozpuściło.Obie masy wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia.Do zimnej masy kawowej dodać pozostałą śmietanę ( drugie op.). Całość powinna być dobrze schłodzona.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubijamy, gdy będzie puszysta dodajemy cieniutką strużką żelatynę, miksując.Krem odstawiamy do stężenia.
Składanie tortu:Biszkopt kroimy na trzy równe części.Spód kładziemy na podkładce ( np. spodzie z tortownicy) i nasączamy 1/3 ponczu. Smarujemy dżemem , u mnie rabarbarowym i układamy duże kawałki agrestu. Przykrywamy 1/4 kremu. Czynność powtarzamy. Układamy wierzchni placek , nasączamy go resztą ponczu, smarujemy boki i wierzch tortu resztą kremu.Boki obsypujemy migdałami, wierzch obsypujemy kawą (ja użyłam do tego szablonu w paski), dekorujemy ubitą śmietaną wg własnego pomysłu, u mnie jest to bardzo artystyczna wersja mojego imienia :). Różowe okruszki to waflowa cukiernicza posypka.Smacznego!Tort najlepiej jest przygotować dzień wcześniej wtedy smaki zdążą się połączyć.
Tutaj na zdjęciu ja ( w czarnej bluzce , krojąca ) z moją przyjaciółką
i tort na talerzuPowiązane notki:Tort dla ZosiCiasto biszkoptowe „Pijak”Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladowąTort dla Tomusia i RobusiaTort dla Krystiana