ßßß
Składniki na 8 bułeczek:230 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 ( można dać zwykłą jeśli nie macie)2 łyżki otrąb250 g pure z ziemniaków (dobrze ubitego)3 łyżki oleju3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki syropu z daktyli1/2 łyżeczki soli10 pokrojonych daktyli4 łyżki wody1 1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki gałki i imbiru1 łyżka płatków owsianychPrzygotowanie:Piec nastawić na 220 stopni, góra dół termoobieg.Mąkę zmieszać z solą,proszkiem, przyprawami i otrębami. Dodać posiekane bakalie.Natomiast ziemniaki z wodą,olejem i syropem-pastą z daktyli – zalane wrzątkiem zmiksowane po wystudzeniu daktyle.Połączyć obie masy i wyrobić, ciasto praktycznie od razu łączy się w całość.Formować wg własnego uznania, ja uformowałam prostokąt i pokroiłam na mniejsze 8 części, żałuję, że nie zrobiłam trójkątów,ładnie by dla Was wyglądały tu na zdjęciachPrzed pieczeniem zmoczyć je ręką i obsypać płatkami. Ładny dodatek do ciemnych bułeczek.Pieczemy ok 15-16 minut.Smacznego!Takie bułeczki długo pozostają świeże, z wierzchu są chrupkie a w środku miękkie, ale zwarte i o przyjemnej lekkiej teksturze.Ania
wybaczcie jakość zdjęć. resztę uprażonych płatków dodałam sobie do jogurtu z ananasem
ładnie tu widać kawałki daktyli, wiecie, że daktyle są tańsze od rodzynek ok 8 zł za kilogram! a są dużo smaczniejsze.Powiązane notki:Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonemSodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanieDrożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem