Wykonanie
Wszyscy jednogłośnie stwierdzili ze dawno nie jedliśmy tak pysznego
chleba. Fantastyczna chrupiąca skórka, mięciuteńki sprężysty i wilgotny środek. Po prostu pycha!!!Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki z moimi zmianami. Polecam baaaardzo :)Składniki:120g zakwasu żytniego aktywnego530g
mąki pszennej (typ 650)*70g
mąki żytniej razowej + 3 łyżki
otrębów owsianych*15g świeżych
drożdży450g
wody letniej1 łyżka
soli2 łyżeczki golden
syrupu lub
miodu (klik)40g
płatków owsianych górskich*oryginał przepisu mówił o 450g
mąki pszennej i 150g pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej. Ja zmieniłam te proporcje z uwagi na brak tej drugiej i dodałam
otręby.Na suchej patelni uprażyć na złoto
płatki owsiane. W dużej misce wymieszać obydwie
mąki i 3 łyżki
otrębów. Zakwas wraz z
wodą wymieszać. Z
drożdży, golden
syrupu i odrobiny (tych wcześniej wymieszanych)
mąki i
wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min. Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie dodać
sól i wcześniej uprażone
płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić (skorygować ewentualnie ilość
mąki i
wody) ciasto powinno być średnio luźne. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości (1-2 godz). Po tym czasie wyrobić lekko, uformować jeden większy lub dwa mniejsze bochenki, oprószyć
mąką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w koszach do wyrastania
chleba) na kolejną godzinę. Garnek rzymski namoczyć w wodzie ok 20 minut. a następnie naoliwić. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 stopni razem z wsadzonym garnkiem lub naczyniem żaroodpornym. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy ostrożnie garnek rzymski, przekładamy do niego delikatnie ciasto
chlebowe z koszyka, posypujemy ewentualnie
płatkami owsianymi, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temp. do 225 stopni i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Smacznego :)