ßßß Cookit - przepis na Weekendowa piekarnia # 118 i chlebek z prażonymi płatkami owsianymi

Weekendowa piekarnia # 118 i chlebek z prażonymi płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Cytuję za Gospodynią bloga http://kornikwkuchni.blogspot.com/2011/05/zaproszenie-do-wp118.html
Składniki na 1 duży lub 2 mniejsze bochenki
120 g aktywnego żytniego zakwasu
450 g mąki pszennej (o wysokiej zawartości białka)
150 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa, może być pszenna)
15 g świeżych drożdży (u mnie łyżeczka suchych)
450 g wody
1-2 łyżeczki golden syrup (lub miodu)
1 łyżka soli
40 g płatków owsianych
Zakwas wraz z wodą mieszamy w misce, wsypujemy mąki, drożdże i dodajemy golden syrup. Miksujemy wszystkie powyższe składniki mikserem z hakiem przez 7-8 minut.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki - powinny delikatnie się zezłocić. Studzimy.
Do ciasta dodajemy płatki i sól, miksujemy całość jeszcze 5 minut. Ciasto przekładamy do lekko nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto możemy albo przełożyć do wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami foremki (u mnie o wymiarach 23x13cm) lub dzielimy ciasto na 2 części i formujemy z każdej bochenek. Układamy na blasze, delikatnie smarujemy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Na dno wysypujemy pół szklanki kostek lodu i wstawiamy chleb do piekarnika, te pieczone bez foremki nacinamy. Zmniejszamy temperaturę do 225 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/05/weekendowa-piekarnia-i-zaproszenie-118.html