Wykonanie
Cytuję za Gospodynią bloga http://kornikwkuchni.blogspot.com/2011/05/zaproszenie-do-wp118.htmlSkładniki na 1 duży lub 2 mniejsze bochenki120 g aktywnego żytniego zakwasu450 g
mąki pszennej (o wysokiej zawartości
białka)150 g
mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa, może być pszenna)15 g świeżych
drożdży (u mnie łyżeczka suchych)450 g
wody1-2 łyżeczki golden
syrup (lub
miodu)1 łyżka
soli40 g
płatków owsianychZakwas wraz z
wodą mieszamy w misce, wsypujemy
mąki,
drożdże i dodajemy golden
syrup. Miksujemy wszystkie powyższe składniki mikserem z hakiem przez 7-8 minut.W międzyczasie na suchej patelni prażymy
płatki - powinny delikatnie się zezłocić. Studzimy.Do ciasta dodajemy
płatki i
sól, miksujemy całość jeszcze 5 minut. Ciasto przekładamy do lekko nasmarowanej
oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia na 2 godziny.Wyrośnięte ciasto możemy albo przełożyć do wysmarowanej
oliwą i wysypanej
otrębami foremki (u mnie o wymiarach 23x13cm) lub dzielimy ciasto na 2 części i formujemy z każdej bochenek. Układamy na blasze, delikatnie smarujemy
wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Na dno wysypujemy pół szklanki kostek
lodu i wstawiamy
chleb do piekarnika, te pieczone bez foremki nacinamy. Zmniejszamy temperaturę do 225 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.Smacznego.