Wykonanie
Niezwykle smaczny
chleb na żytnim zakwasie - mógłby być moim tradycyjnym
chlebem codziennym. Idealnie sprężysty (co widać również przy wyrabianiu ciasta), z lekko lub całkiem mocno dziurkowanym, regularnym miąższem. Prażone
płatki mają za zadanie nadawać mu
orzechowego posmaku, dlatego idealny będzie i z
aromatycznym serem i ze słodką
marmoladą. Przepis idealny na wykorzystanie żytniego zakwasu,
chleb jest w miarę prosty do upieczenia, mało wymagający i nie sprawia kłopotów przy przygotowaniu. Bardzo polecam :-).Składniki na 1 duży lub 2 mniejsze bochenki:120 g żytniego zakwasu (aktywnego)450 g
mąki pszennej chlebowej150 g
mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)15 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży suchych450 g
wody1 - 2 łyżeczki golden
syrupu (lub
miodu)1 łyżka
soli40 g
płatków owsianychNa suchej patelni uprażyć
płatki owsiane, do złotego koloru, odłożyć do przestudzenia.Zakwas wraz z
wodą wymieszać w naczyniu, wsypać obie
mąki, suche
drożdże*, dodać golden
syrup. Wszystkie składniki zmiksować mikserem z hakiem przez 7 - 8 minut, odłożyć na 10 minut. Następnie do ciasta dodać uprażone
płatki i
sól, zmiksować przez około 5 minut.Ciasto przełożyć do lekko nasmarowanej
oliwą miski, przykryć folią, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić, podzielić na 2 części i z każdej z nich uformować bochenek (można również upiec 1 duży bochenek). Ciasto na wyrastanie przełożyć do oprószonych
mąką koszyków na
chleb. Przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia (na 1 - 2 godziny).Piekarnik rozgrzać do 250ºC, na dno postawić pojemnik żaroodporny z
wodą. Bochenki przełożyć na rozgrzany kamień (lub blachę) i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 225ºC. Piec 25 - 30 minut (lub 5 minut dłużej w przypadku większego bochenka). Wyjąć, wystudzić na kratce.* ze świeżymi najpierw zrobić rozczynUwaga:
chleb można z powodzeniem piec w foremkach. Wtedy na drugie wyrastanie ciasto
chlebowe zamiast do koszyków do wyrastania wkładamy do wysmarowanych
masłem i wysypanych
otrębami dwóch małych foremek o wymiarach 23 x 13 cm.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - blog 'Anne's Food' .