ßßß Cookit - przepis na Chleb z prażonymi płatkami owsianymi (na zakwasie)

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi (na zakwasie)

nazwa

Wykonanie

Niezwykle smaczny chleb na żytnim zakwasie - mógłby być moim tradycyjnym chlebem codziennym. Idealnie sprężysty (co widać również przy wyrabianiu ciasta), z lekko lub całkiem mocno dziurkowanym, regularnym miąższem. Prażone płatki mają za zadanie nadawać mu orzechowego posmaku, dlatego idealny będzie i z aromatycznym serem i ze słodką marmoladą. Przepis idealny na wykorzystanie żytniego zakwasu, chleb jest w miarę prosty do upieczenia, mało wymagający i nie sprawia kłopotów przy przygotowaniu. Bardzo polecam :-).
Składniki na 1 duży lub 2 mniejsze bochenki:
120 g żytniego zakwasu (aktywnego)
450 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
450 g wody
1 - 2 łyżeczki golden syrupu (lub miodu)
1 łyżka soli
40 g płatków owsianych
Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, do złotego koloru, odłożyć do przestudzenia.
Zakwas wraz z wodą wymieszać w naczyniu, wsypać obie mąki, suche drożdże*, dodać golden syrup. Wszystkie składniki zmiksować mikserem z hakiem przez 7 - 8 minut, odłożyć na 10 minut. Następnie do ciasta dodać uprażone płatki i sól, zmiksować przez około 5 minut.
Ciasto przełożyć do lekko nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrobić, podzielić na 2 części i z każdej z nich uformować bochenek (można również upiec 1 duży bochenek). Ciasto na wyrastanie przełożyć do oprószonych mąką koszyków na chleb. Przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia (na 1 - 2 godziny).
Piekarnik rozgrzać do 250ºC, na dno postawić pojemnik żaroodporny z wodą. Bochenki przełożyć na rozgrzany kamień (lub blachę) i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 225ºC. Piec 25 - 30 minut (lub 5 minut dłużej w przypadku większego bochenka). Wyjąć, wystudzić na kratce.
* ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn
Uwaga: chleb można z powodzeniem piec w foremkach. Wtedy na drugie wyrastanie ciasto chlebowe zamiast do koszyków do wyrastania wkładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami dwóch małych foremek o wymiarach 23 x 13 cm.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - blog 'Anne's Food' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-z-prazonymi-platkami-owsianymi-na-zakwasie