Wykonanie
Kolejny pyszny drozdzowiec, w przerwie od pieczenia na zakwasie ;) Przepis znalazlam tutaj: http://mirosixgotuje.blox.pl/2011/05/Chleb-z-platkami-owsianymi.html
Cytuje przepis za autorka:Składniki :Zaczyn- 100 g
mąki pszennej chlebowej- 50 g
mąki orkiszowej- 100 g
wody-2 g świeżych
drożdżyNamaczanka- 50 g
płatków owsianych- 150 g wrzącej
wodyCiasto właściwe- 300 g
mąki pszennej chlebowej- 50 g
mąki orkiszowej- 120 g
wody- 7 g świeżych
drożdży- 1 łyżka
miodu- 10 g
soli- zaczyn- namaczankaWymieszać składniki zaczynu. Odstawić na 1 godzinę wtemperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 12-24 godzin.
Płatki zrumienić na teflonowej patelni, zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Wymieszać wszyskie składniki, wyrabiać przez ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne oraz gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować okrągły lub podłużny bochenek, umieścić w koszyku (jeżeli ktoś go ma, ja ułożyłam
chleb na blasze) i odstawić na ok. 45 minut. Piec w temp. 230 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec dalej przez ok. 20 minut.