ßßß
Cytuje przepis za autorka:Składniki :Zaczyn- 100 g mąki pszennej chlebowej- 50 g mąki orkiszowej- 100 g wody-2 g świeżych drożdżyNamaczanka- 50 g płatków owsianych- 150 g wrzącej wodyCiasto właściwe- 300 g mąki pszennej chlebowej- 50 g mąki orkiszowej- 120 g wody- 7 g świeżych drożdży- 1 łyżka miodu- 10 g soli- zaczyn- namaczankaWymieszać składniki zaczynu. Odstawić na 1 godzinę wtemperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 12-24 godzin. Płatki zrumienić na teflonowej patelni, zalać wrzątkiem i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Wymieszać wszyskie składniki, wyrabiać przez ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne oraz gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować okrągły lub podłużny bochenek, umieścić w koszyku (jeżeli ktoś go ma, ja ułożyłam chleb na blasze) i odstawić na ok. 45 minut. Piec w temp. 230 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec dalej przez ok. 20 minut.