Wykonanie
Jeden z tych
chlebów, które najlepiej spożyć w ciągu 3 dni bo
potem zaczyna wysychać ale chyba jak większość
chlebów z dodatkiem
drożdży. Jednak zaraz po upieczeniu jest bardzo smaczny z chrupiąca skórką i smacznym miękiszem. Przepis z bloga Ugotujmy to .
Składniki :300 g zakwasu pszennego600 g
wody1 kg
mąki pszennej chlebowej7 g suchych
drożdży2 łyżeczki
soli1 łyżka
mioduWszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do naoliwionej miski i pozostawiamy do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto forumujemy w bochenek ( będzie bardzo duży i ledwo zmieści się do piekarnika ) lub w 2 mniejsze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury.
Chleb nacinamy, wstawiamy do piekarnika, zamykamy drzwiczki i od razu zmniejszamy temp. do 180°C. Pieczemy godzinę a na ostatnie 10 minut pieczenia obracamy
chleb spodem do góry i tak dopiekamy.Smacznego :)Wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog
Grahamka, weka i
kajzerka