Wykonanie
Hej, hej- witajcie w nowym tygodniu. Tym razem pokaze wam moj udany wypiek, w koncu zla karta musi sie odwrocic. ;) Clebek pyszniutki, mieciutki, puszysty i dlugo zachowuje swiezosc. Przepis pochodzi z bloga Arabeska waniliowa od evenki http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/
A oto oryginalny przepis:- 500 g
mąki chlebowej- 300 ml ciepłej
wody- 5 g świeżych
drożdży (ja użyłam trochę mniej niż pół łyżeczki
drożdży suszonych)- 1-2 łyżeczki
soli (dałam 1 i 1/2)- 1 łyżeczka
mioduPodane składniki wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Złożyć je metodą Bertineta (nie stosowałam tej metody) , włożyć do naoliwionej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 5 godzin. W połowie wyrastania jeszcze raz złożyć ciasto. Po tym czasie wyłożyć ciasto
chlebowe na blat wysypany
mąką i uformować bochenek. Miskę wyłożyć ściereczką kuchenną, posypać
mąką , włożyć do niej uformowany bochenek (złączeniem do góry) i zostawić do wyrośnięcia jeszcze na godzine. W tym czasie rozgrzać piekarnik razem z blachą do temp. 220 st.C. Gdy bochenek urośnie , na blachę nasypać trochę
mąki, na to wyłożyć
chleb (odwracając łączeniem do dołu), zrobić nacięcia i wsunąć blachę do piekarnika. Piec na rumiano.