Wykonanie
Bułeczki, które urozmaicą Wasze poranki :-). Tradycyjne, pszenne ciasto według przepisu Richarda Bertinet, z którego powstają najlepsze białe wypieki - bułeczki mają chrupiącą skórkę (dzięki pieczeniu z parą) i miękki, delikatny miąższ. Nadałam im charakteru walentynkowego, lecz równie świetnie wyglądają jako okrągłe, warstwowe
bułki. Bardzo polecam!Składniki na 10 - 12 bułeczek:500 g
mąki pszennej chlebowej10 g
soli350 ml letniej
wody7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte lnianym ręczniczkiem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 - 1¼ godziny).Wyrośnięte ciasto raz jeszcze przez chwilę wyrobić. Rozwałkować na lekko oprószonej
mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Z ciasta, na każdą bułeczkę, foremkami wycinać 4 wielkości
serc o szerokości (mniej więcej) 8 cm, 7 cm, 6 cm i 5 cm.Wycięte
serca układać jedno na drugim w kolejności od największego do najmniejszego, każde kolejne
serce smarując przy pomocy pędzelka
wodą. Z wierzchu również posmarować
wodą. W ten sposób 'złożyć' wszystkie bułeczki.Tak przygotowane bułeczki układać na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 20 - 25 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Piec w temperaturze 230ºC przez 12 - 15 minut, z parą, do złotego brązu. Po upieczeniu wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia
chleba według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 5 mm. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - ' Dough. Simple contemporary bread ' Richard Bertinet.