Wykonanie
Czasem, na szczęście nie za często przychodzi ochota na coś niezdrowego, jakiś kebab, hamburger, czy inne tego typu świństwo. Gdy następuje taki moment staram się nie żywić w fast foodach, ale przygotować zdrowszą wersję w domu. Kieruje mną przede wszystkim świadomość tego, że wtedy mam świeże składniki, wiem co jem i co podaje moim domownikom. Już prezentowałam przepis pełnoziarnista
pita, ale tym razem tradycyjnie, z białej
mąki. Chlebek
pita w trakcie wyrastania pięknie „puchnie” w piekarniku, rośnie w oczach, a jaka frajda w domu, bo każdy je wtedy kebaba z tym co chce. Polecam do wypróbowania!
Składniki na 10 sztuk:3 szklanki
mąki pszennej chlebowej1 i 1/4 szklanki letniej
wody1 łyżeczka
soli10 g suchych
drożdży lub 20 g
drożdży świeżych
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżych
drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 – 1 , 5 godziny.Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 – 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki
chlebka). Odłożyć na oprószoną
mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 – 40 minut).W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.Wyrośnięte
chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 – 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia
chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.[cookd]Źródło: mojewypieki