Wykonanie
454 g
mąki pszennej chlebowej284 g (ok. 1 1/4 amerykańskiego cup)
wody1/2 łyżki
soli1/8 łyżeczki
drożdży instant/1,2 g
drożdży świeżychPrzygotowanie zaczynu: Rozpuścić
drożdże w wodzie, dodać
mąkę i
sól, wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać
wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.Składniki ciasta
chlebowego:454 g
mąki pszennej chlebowej360 g (1 1/2 amerykańskiego cup)
wody1/2 łyżki
soli1/2 łyżeczki
drożdży instant/5 g
drożdży świeżychcały zaczynWymieszać (ok. 3 min) mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta
chlebowego, poza zaczynem. Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodawać zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody/mąki. Wyrabiać dalej ciasto na wyższych obrotach miksera (ok. 2 1/2 min) lub ręcznie. Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty. Umieścić w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na ok. 2 1/2 godziny, w trakcie złożyć dwukrotnie (co 50 min.). Po czasie wyrastania podzielić na 2 części, uformować z grubsza kule, nakryć folią, dać odpocząć 10-20 minut. Po tym czasie uformować właściwe, okrągłe/owalne
chleby. Umieścić w koszykach/'kołyskach' ze ściereczek, nakryć folią. Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4 - 1 1/2 godziny). Piec nacięte bochenki w uprzednio nagrzanym i naparowanym piekarniku, najlepiej na kamieniu, w 230 stopni Celsjusza przez ok. 35 minutSmacznego:)