Wykonanie
Dzisiaj pierwszy raz w życiu zabrałam się za pieczenie
chleba. Wszystko za sprawą pewnego świetnego bloga: Pod Beskidzkim Niebem, na którym znalazłam przepis na wspaniały, łatwy
chleb bez wyrabiania i zakwasu :)Tutaj znajdziecie przepis w oryginalnej wersji -
Chleb bez wyrabiania .Ja przygotowałam ten
chleb troszkę inaczej, ze względu na to, że nie posiadam garnka rzymskiego - piekłam go w zwykłym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Dodatkowo zamiast
mąki chlebowej zwykłej
mąki pszennej. Mimo tych niedogodności, wyszedł znakomity :) Ciasto w lodówce leżało około 14 godzin,
chleb piekł się zgodnie z zaleceniami. I wszyscy byli nim zachwyceni!

Składniki- 500 g
mąki chlebowej lub pszennej- 350 ml
wody- 15 g świeżych
drożdży (lub suszonych)- 2 łyżeczki
soliPrzygotowanieDo dużej miski wlewamy ciepłą
wodę, dodajemy pokruszone świeże
drożdże, chwilkę mieszamy a następnie zostawiamy na 5 minut. Do miski z
drożdżami dodajemy
mąkę z
solą i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Miskę z przykryciem wstawiamy do lodówki na 12-20 godzin. Blat obsypujemy
mąką i kładziemy na nim nasze ciasto. Rozciągamy na placek o grubości ok. 3 cm, dokładnie oprószamy
mąką, a następnie zawijamy w czystą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 C (wraz z naczyniem żaroodpornym w środku). Przekładamy wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego (ostrożnie, z rękawicami kuchennymi) i pieczemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!