ßßß
Składniki- 500 g mąki chlebowej lub pszennej- 350 ml wody- 15 g świeżych drożdży (lub suszonych)- 2 łyżeczki soliPrzygotowanieDo dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone świeże drożdże, chwilkę mieszamy a następnie zostawiamy na 5 minut. Do miski z drożdżami dodajemy mąkę z solą i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Miskę z przykryciem wstawiamy do lodówki na 12-20 godzin. Blat obsypujemy mąką i kładziemy na nim nasze ciasto. Rozciągamy na placek o grubości ok. 3 cm, dokładnie oprószamy mąką, a następnie zawijamy w czystą ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 C (wraz z naczyniem żaroodpornym w środku). Przekładamy wyrośnięte ciasto do naczynia żaroodpornego (ostrożnie, z rękawicami kuchennymi) i pieczemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!