Wykonanie
            składniki na jeden bochenek:3 szklanki 
mąki chlebowej pełnoziarnistej1,5 szklanki 
wody1 i 1/4 łyżeczki 
soli1/4 łyżeczki 
drożdży suchych lub 2 g. 
drożdży świeżych

Przesianą 
mąkę łączymy z 
drożdżami (w przypadku świeżych z zaczynem), 
solą i mieszamy. Wlewamy 
wodę i dalej mieszamy, ale tylko do połączenia się składników. Naczynie nakrywamy ściereczka i odstawiamy na min. 5 godzin, ale najlepiej na 12-18 godz. Naczynie trzymamy w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy na oprószonym 
mąką blacie alby je odgazować. Można teraz dodać do ciasta np 
maku. Nadajemy chlebowi kształt (jeśli chcemy możemy posypać 
ziołami, 
makiem lub 
sezamem) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C wkładamy 
chleb i pieczemy ok 30 min.


