Wykonanie
Taki tytuł nosi przepis na
chleb z książki "Ekonomia - Gastronomia" Allegra McEvedy i Paul Merrett. Przepis faktycznie prosty, a chlebek pyszny. Pieczemy go co parę dni. Wpis miał powstać już dawno temu lecz teraz na etapie są
przetwory, które chcę zrobić przed wyjazdem na wakacje i troszkę brakuje czasu. Ale spokojnie wszystko nadrobimy. Z podanych składników wychodzą 3 bochenki, ja uformowała 2, ale to już od Was zależy jakie chcecie.


Składniki:- 1 kg
mąki chlebowej- 550 ml
wody- 20 g świeżych
drożdży- miska z posoloną
wodą- garść
mąki do posypania- 15 g
soli

Przepis:W dużej misce wymieszać
mąkę,
wodę,
drożdże i
sól. Uformować kulę i przełożyć na oprószony
mąką blat lub stolnicę. Wyrabiać ciasto energicznie przez ok. 10 min. Przełożyć do szklanej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę (czas rośnięcia zależy od temp., ciasto ma podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić - uderzyć parę
razy pięścią, w ten sposób ujdzie z niego trochę powietrza. Wyrobione ciasto podzielić na 2 lub 3 części. Z każdej uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub skropionej
oliwą i oprószoną
mąką.
Chleby posmarować posoloną
wodą, oprószyć
mąką i
ostrym nożem zrobić nacięcia. Ponownie zostawić do wyrośnięcia - tutaj wystarczy tylko kwadrans. Piekarnik nagrzać do temp. 240 st. ( z termoobiegiem do 220 st. ). Wstawić
chleby do piekarnika i piec 8 min. po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika (żeby wypuścić żar), zmniejszyć temp. do 190 st. i piec ok. 30 min. Upieczone
chleby wystudzić na kratce, lecz najlepiej smakują jeszcze ciepłe z samym
masełkiem. ;) PolecamSmacznego.źródło: "Ekonomia - Gastronomia" Allegra McEvedy i Paul Merrett