Wykonanie

Nie na darmo to
chleb "ulubiony" Hamelmana. Po raz pierwszy w życiu mąż poprosił o powtórkę
chleba! Co tu więcej komentować - podaję przepis:Zaczyn:363g
mąki chlebowej289g
wody17g aktywnego zakwasuCałość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.Ciasto właściwe:235g
mąki żytniej chlebowej309g
mąki pszennej chlebowej391g
wody17g
soli3g suchych
drożdżycały zaczynWszystkie składniki włożyć do miski i mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty i przez 2 na drugiej.Odstawić na 30-45 minut.Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki. Odstawić do końcowego wyrastania na godzinę. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut,
potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30-40 minut.Najsmaczniejszy po dobie :)PS. Zdjęcia niestety nie zachwycają. Marny ze mnie fotograf jak tylko słońce zajdzie :(Zaczyn:

Zaczyn po nocce pracy

Wymieszane składniki

Ciasto po pierwszej fermentacji

I już efekt finalny :)
