ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni (66%) na zakwasie, "ulubiony"

Chleb żytni (66%) na zakwasie, "ulubiony"

nazwa

Wykonanie

Nie na darmo to chleb "ulubiony" Hamelmana. Po raz pierwszy w życiu mąż poprosił o powtórkę chleba! Co tu więcej komentować - podaję przepis:
Zaczyn:
363g mąki chlebowej
289g wody
17g aktywnego zakwasu
Całość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.
Ciasto właściwe:
235g mąki żytniej chlebowej
309g mąki pszennej chlebowej
391g wody
17g soli
3g suchych drożdży
cały zaczyn
Wszystkie składniki włożyć do miski i mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty i przez 2 na drugiej.
Odstawić na 30-45 minut.
Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki. Odstawić do końcowego wyrastania na godzinę. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30-40 minut.
Najsmaczniejszy po dobie :)
PS. Zdjęcia niestety nie zachwycają. Marny ze mnie fotograf jak tylko słońce zajdzie :(
Zaczyn:
Zaczyn po nocce pracy
Wymieszane składniki
Ciasto po pierwszej fermentacji
I już efekt finalny :)
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/12/chleb-zytni-66-na-zakwasie-ulubiony.html