ßßß Cookit - przepis na Czeski wiejski chleb (na zakwasie)

Czeski wiejski chleb (na zakwasie)

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny, neutralny w smaku chleb na zakwasie, o sprężystym miąższu. Chleb smakuje jak tradycyjny 'zwykły' chleb mieszany (o ile można tak uogólnić ;). Mogłabym jeść taki co drugi dzień, dla odmiany od razowego chleba Tatter . Uproszczony przepis pochodzi z forum Cincin . Polecam!
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.
Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia, według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough', pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć, krótko wyrobić, uformować bochenek dalej postępując według powyższego przepisu.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/czeski-wiejski-chleb-na-zakwasie