Wykonanie
Bardzo smaczny, neutralny w smaku
chleb na zakwasie, o sprężystym miąższu.
Chleb smakuje jak tradycyjny 'zwykły'
chleb mieszany (o ile można tak uogólnić ;). Mogłabym jeść taki co drugi dzień, dla odmiany od
razowego chleba Tatter . Uproszczony przepis pochodzi z forum Cincin . Polecam!Składniki:150 g zakwasu żytniego300 g letniej
wody400 g
mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić
mąką razową)100 g
mąki żytniej jasnej1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży suchych (4 g) lub 8 g
drożdży świeżychWszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego
mąką kosza lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, obsypać nasionami.Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia, według instrukcji: najpierw płynne,
potem sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough', pozostawić do wyrośnięcia.
Potem wyjąć, krótko wyrobić, uformować bochenek dalej postępując według powyższego przepisu.Smacznego :)