Wykonanie
Prosty
chleb pszenny z dodatkiem
mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony Moje Wypieki

składniki150 g zakwasu żytniego300 g letniej
wody400 g
mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić
mąką razową)100 g
mąki żytniej jasnej (chlebowej)1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży suchych (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych (pominęłam)przygotowanieWszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego
mąką kosza lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
otrębami foremki. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, obsypać nasionami.Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego!Uwagi: Użyłam tylko zakwasu,
drożdże pominęłam. Pieklam w foremce.
Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity.Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba
