Wykonanie
Poziom trudnościNie ma piękniejszego zapachu niż zapach świeżo upieczonego
chleba o poranku. Jednak upieczenie prawdziwego
chleba nie jest łatwe. Mieszanie różnego rodzaju mąk, zrobienie zakwasu, dokarmianie go, czekanie na wyrośnięcie, ta niepewność czy
chleb dobrze wyrośnie, czy to już czas na wsadzenie go do pieca. Nigdy nie miałam tyle cierpliwości, by uczyć się przy kolejnym bochenku doboru
mąki, odpowiednich proporcji. Parę
razy próbowałam, ale poległam. Koleżanka, która od ponad 20 lat mieszka w USA podrzuciła mi przepis na
chleb bez zakwasu, który smakuje jak na zakwasie i zawsze wychodzi. Długo się do niego przymierzałam, ale jak już się za niego zabrałam to na całego. Teraz wreszcie piekę własny
chleb, nawet zaczęłam z nim eksperymentować.Koniecznie wypróbujcie ten przepis!Porcja na 1 bochenek
chlebaSkładniki:450 g
mąki chlebowej typ 750 lub pszennej typ 5502 płaskie łyżeczki
soli350 ml letniej, przegotowanej
wody3 g świeżych
drożdżyNiezbędne akcesoria:żeliwny garnek lub naczynie żaroodporneSposób przygotowania:Przygotowywanie
chleba należy zacząć ok. 14 godzin przed planowanym pieczeniem
chleba. Ja z
chlebem startuję wieczorem, około 19.00.Do szklanej lub nierdzewnej miski wsypać
mąkę i
sól. W mniejszej misce wymieszać 3 g świeżych
drożdży z
wodą.
Połączyć
mąkę z
wodą i
drożdżami.
Wszystko wymieszać maszyną z hakiem lub po prostu ręką do czasu, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
Miskę z
ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w temperaturze 18 – 21°C (teraz, zimą stawiam miskę na parapecie, niedaleko okna, latem ciasto do wyrośnięcia
będę znosić do piwnicy).
Rano ciasto co najmniej podwoi swoją objętość (może wyrosnąć jeszcze bardziej).
Przygotować drugą miskę i kwadrat papieru do pieczenia. Miskę wyłożyć papierem i na to przełożyć wyrośnięte ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, żeby ciasto znów podwoiło swoją objętość.
Po 1½ godziny rozgrzać piekarnik do 250°C i wstawić garnek żeliwny lub żaroodporne naczynie do zagrzania. Po ½ godziny garnek wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę i przenieść ciasto razem z papierem do gorącego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić z powrotem do piekarnika.
Po 30 minutach zdjąć pokrywę i tak jeszcze piec przez 10 – 15 minut, aż się skórka zarumieni.
Wyjąć garnek z
chlebem i pozwolić mu trochę przestygnąć.
Wyjąć
chleb z garnka i odkleić papier.
Odstawić
chleb do całkowitego wystygnięcia, jeśli go wcześniej nie zjecie.
Smacznego!