Wykonanie
Moja rodzinka ostatnio pokochała
chleb pszenny na żytnim zakwasie piekę go na okrągło. Kompletnie się nie nudzi smak, cudowny zapach w całym domu i to chrupotanie :) podczas krojenia .... <3 . W tych czasach ciężko dostać taki
chleb, który jest pęknięty podczas pieczenia i który wspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego
chleba niż " mamusiu upiecz takich
chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba.
Przepis na ten
chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory <3
SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę500 g
mąki pszennej chlebowej (użyłam 720 )1 płaska łyżeczka
soli300 g
wody1 łyżeczkę
drożdży suchych150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej (jak go zrobić klik)SPOSÓB WYKONANIA :- wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste.- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia- po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy
oliwą lub
olejem posypujemy
mąką i odstawiamy na 45-60 minut ( chlebek możemy posypać
makiem,
sezamem,
płatkami owsianymi itd )- piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ok 40 minut- w moim piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek jest za mało chrupiący można dopiec kolejne 5 minut bez formy- studzimy na kratce
Domowy
chleb w czasach sztuczności i masówki bezcenny!!!