ßßß
Składniki: na dwa bochenkiZakwas318 g mąki żytniej chlebowej255 g wody2 łyżki zakwasuGotowe ciasto272 g mąki żytniej chlebowej318 g mąki chlebowej typ 750417 g wody17 g solicały zakwas (oprócz dwóch łyżek- używamy do wyprodukowania kolejnego zakwasu na wypiek chleba)zakwasPrzygotowujemy zakwas i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze 21 C, aby dojrzał.mieszanieWszystkie składniki wkładamy do misy robota i mieszamy na I prędkości 4 minuty, następnie na II prędkości około 1 minuty.Odstawiamy ciasto przykryte na 45 minut.Następnie dzielimy ciasto na porcje i formujemy bochenki. Ja swoje pozostawiłam do wyrastania w koszach do wyrastania pieczywa.Uformowane bochenki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 70 minut do wyrośnięcia.Nagrzewamy piec na max. temperaturze (240 C) na dno piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z wodą.Wyrośnięte bochenki nacinamy ostrym nożem i przekładamy na blachę. Pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 230 C i pieczemy kolejne 40 minut.Upieczone bochenki powinny leżakować około 24 godzin wówczas chleb jest najsmaczniejszy.źródło: CHLEB Jeffrey Hamelman
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy