Wykonanie

Jeffrey Hamelman "
Chleb "Składniki na 1 bochenek.Składniki: na zaczyn (wieczór wcześniej)65g
mąki pszennej chlebowej5g
mąki żytniej45g
wody2 łyżki aktywnego zakwasuWszystkie składniki zmiksować. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).

Składniki: na ciasto właściwe364 g
mąki pszennej chlebowej20 g
mąki żytniej250g
wody10g
solicały 12-h zaczyn
Mąkę pszenną wymieszać z
mąką żytnią i
wodą (mikserem). Przykryć folią, pozostawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie dodać
sól i zaczyn, mieszać mikserem przez 2 minuty. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co 50 minut.Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym
mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia ( u mnie 5 godzin ) Przed pieczeniem
chleb ponacinać.Piec w temperaturze 220ºC przez 40 - 45 minut.Studzić na kratce.