Wykonanie
Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie żytnim z dodatkiem podprażonych
płatków owsianych. Jeden z pierwszych, które upiekłam i jak dotąd zdecydowanie mój ulubiony. Niewymagający, szybki i niesamowicie apetyczny. Taki jak lubię.Polecam gorąco!* przepis znaleziony na mojewypieki.comSkładniki:120g aktywnego zakwasu żytniego450g
wody450g
mąki pszennej chlebowej150g
mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej i tą polecam, ale może być też
mąka pszenna pełnoziarnista)7g
drożdży suchych1 – 2 łyżeczki golden
syrupu lub
miodu1 łyżka
soli40g
płatków owsianych (podprażonych na patelni do złotego koloru i wystudzonych)Wykonanie:Zakwas wymieszać z
wodą.Dodać obie
mąki,
drożdże oraz golden syrup/miód. Wyrabiać (najlepiej mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego) przez 7-8 minut.Po tym czasie do ciasta dodać
sól oraz przestudzone prażone
płatki owsiane i wyrabiać przez kolejne 5 minut.Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bochenek lub przełożyć do blaszki wysmarowanej
masłem oraz wysypanej
otrębami (u mnie podłużna blaszka o wymiarach dolnych 10x29cm, ale mogą być też dwie mniejsze keksówki). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dwie (zależnie od temperatury, w której ciasto wyrasta).W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250°C, a na samym dole ustawić naczynie żaroodporne z gorącą
wodą.Gdy piekarnik się rozgrzeje, włożyć blachę z
chlebem i zmniejszyć temperaturę do 225°C.Piec chlebek 20-25 minut, po czym wyjąć i studzić na kratce.Smacznego :)