Wykonanie

Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie żytnim z dodatkiem podprażonych
płatków owsianych. Jeden z pierwszych, które upiekłam i jak dotąd zdecydowanie mój ulubiony. Niewymagający, szybki i niesamowicie apetyczny. Taki jak lubię.
Polecam gorąco!
* przepis znaleziony na mojewypieki.com
Składniki:
120g aktywnego zakwasu żytniego
450g
wody450g
mąki pszennej chlebowej150g
mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej i tą polecam, ale może być też
mąka pszenna pełnoziarnista)
7g
drożdży suchych
1 – 2 łyżeczki golden
syrupu lub
miodu1 łyżka
soli40g
płatków owsianych (podprażonych na patelni do złotego koloru i wystudzonych)
Wykonanie:
Zakwas wymieszać z
wodą.
Dodać obie
mąki,
drożdże oraz golden syrup/miód. Wyrabiać (najlepiej mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego) przez 7-8 minut.
Po tym czasie do ciasta dodać
sól oraz przestudzone prażone
płatki owsiane i wyrabiać przez kolejne 5 minut.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bochenek lub przełożyć do blaszki wysmarowanej
masłem oraz wysypanej
otrębami (u mnie podłużna blaszka o wymiarach dolnych 10x29cm, ale mogą być też dwie mniejsze keksówki). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dwie (zależnie od temperatury, w której ciasto wyrasta).
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250°C, a na samym dole ustawić naczynie żaroodporne z gorącą
wodą.
Gdy piekarnik się rozgrzeje, włożyć blachę z
chlebem i zmniejszyć temperaturę do 225°C.
Piec chlebek 20-25 minut, po czym wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego :)