ßßß
Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie żytnim z dodatkiem podprażonych płatków owsianych. Jeden z pierwszych, które upiekłam i jak dotąd zdecydowanie mój ulubiony. Niewymagający, szybki i niesamowicie apetyczny. Taki jak lubię.Polecam gorąco!* przepis znaleziony na mojewypieki.comSkładniki:120g aktywnego zakwasu żytniego450g wody450g mąki pszennej chlebowej150g mąki pełnoziarnistej (użyłam orkiszowej i tą polecam, ale może być też mąka pszenna pełnoziarnista)7g drożdży suchych1 – 2 łyżeczki golden syrupu lub miodu1 łyżka soli40g płatków owsianych (podprażonych na patelni do złotego koloru i wystudzonych)Wykonanie:Zakwas wymieszać z wodą.Dodać obie mąki, drożdże oraz golden syrup/miód. Wyrabiać (najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) przez 7-8 minut.Po tym czasie do ciasta dodać sól oraz przestudzone prażone płatki owsiane i wyrabiać przez kolejne 5 minut.Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bochenek lub przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem oraz wysypanej otrębami (u mnie podłużna blaszka o wymiarach dolnych 10x29cm, ale mogą być też dwie mniejsze keksówki). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dwie (zależnie od temperatury, w której ciasto wyrasta).W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250°C, a na samym dole ustawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Gdy piekarnik się rozgrzeje, włożyć blachę z chlebem i zmniejszyć temperaturę do 225°C.Piec chlebek 20-25 minut, po czym wyjąć i studzić na kratce.Smacznego :)