Wykonanie
Kolejna propozycja do powstania której punktem wyjścia był przepis na
chleb z prażonymi
płatkami owsianymi. Tym razem
wodę zdecydowałam sie podmienić na
piwo guinness i
powiem Wam że wyszło super :)
Chleb nabrał zdecydowanie ciemniejszego koloru i smaczku od
piwa, a zniknął zanim zdążył ostygnąć do końca :) Polecam Wam baaaaardzo :)Składniki:120g zakwasu żytniego aktywnego450g
mąki pszennej (typ 650)150g
mąki pszennej pełnoziarnistej pszennej15g świeżych
drożdży400g
piwa guinness50g letniej
wody1 łyżka
soli2 łyżeczki golden
syrupu lub
miodu (klik)40g
płatków owsianych górskichNa suchej patelni uprażyć na złoto
płatki owsiane. W dużej misce wymieszać obydwie
mąki. Zakwas wymieszać z
piwem. Z
drożdży, golden
syrupu i odrobiny
mąki (z tych wcześniej wymieszanych) i
wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min. Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie dodać
sól i wcześniej uprażone
płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić (skorygować ewentualnie ilość
mąki i
wody) ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości (1-2 godz). Po tym czasie wyrobić lekko, uformować jeden większy lub dwa mniejsze bochenki, oprószyć
mąką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w koszu do wyrastania
chleba) na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 stopni razem z blaszką. Gdy osiągnie odpowiednia temperaturę na dolną półkę wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem, a blachę na której będziemy piec
chleb wyjąć i obsypać ją
mąką. Wyłożyć
chleb z kosza i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć od razu temp do 225 stopni i piec ok 35 minut. Upieczony
chleb postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.Smacznego :)