ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie z piwem guinness

Chleb pszenny na zakwasie z piwem guinness

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja do powstania której punktem wyjścia był przepis na chleb z prażonymi płatkami owsianymi. Tym razem wodę zdecydowałam sie podmienić na piwo guinness i powiem Wam że wyszło super :) Chleb nabrał zdecydowanie ciemniejszego koloru i smaczku od piwa, a zniknął zanim zdążył ostygnąć do końca :) Polecam Wam baaaaardzo :)
Składniki:
120g zakwasu żytniego aktywnego
450g mąki pszennej (typ 650)
150g mąki pszennej pełnoziarnistej pszennej
15g świeżych drożdży
400g piwa guinness
50g letniej wody
1 łyżka soli
2 łyżeczki golden syrupu lub miodu (klik)
40g płatków owsianych górskich
Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane. W dużej misce wymieszać obydwie mąki. Zakwas wymieszać z piwem. Z drożdży, golden syrupu i odrobiny mąki (z tych wcześniej wymieszanych) i wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min. Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie dodać sól i wcześniej uprażone płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić (skorygować ewentualnie ilość mąki i wody) ciasto powinno ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości (1-2 godz). Po tym czasie wyrobić lekko, uformować jeden większy lub dwa mniejsze bochenki, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w koszu do wyrastania chleba) na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 stopni razem z blaszką. Gdy osiągnie odpowiednia temperaturę na dolną półkę wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem, a blachę na której będziemy piec chleb wyjąć i obsypać ją mąką. Wyłożyć chleb z kosza i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć od razu temp do 225 stopni i piec ok 35 minut. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/07/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-piwem.html