ßßß
Składniki600 ml mąki pszennej150 ml płatków owsianych400 ml ciepłej (letniej) wody1 łyżka miodu35 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżeczka soli
Wykonanie:Mąkę odmierzyć i przesiać. W drugiej misce płatki owsiane zalać wodą, dodać miód, drożdże, oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut aż drożdże zaczną się pienić.Następnie rozczyn dodać do przygotowanej wcześniej mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać sól i ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.Ciasto podzielić na 3 części (nie dodajmy mąki, nawet jeśli będzie bardzo rzadkie). Najlepiej robić to rękami wysmarowanymi oliwą. Każdą część ciasta rozciągnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Chlebki posypać sezamem lub czarnuszką. Odstawić na chwilę do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (ja następnym razem rozgrzeję do 220). Chlebki pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie przez kolejnych 15 minut w temperaturze 150 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.