ßßß Cookit - przepis na Zapomniany smak- chleb razowo-pszenny

Zapomniany smak- chleb razowo-pszenny

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, kiedy ostatnio piekłam chleb? Chyba jakiś miesiąc temu. Zdecydowanie zapomniałam ile w tym przyjemności dla mnie i moich bliskich. Zapach wydobywający się z piekarnika zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy, a konsumpcja jeszcze większy. Uwielbiam piec go pod wieczór, a rano rozkoszować się na spokojnie jego smakiem z innymi świeżymi produktami. Tym razem zrobiłam jajecznicę na maśle ze szczypiorkiem i szynką, a do tego przygotowałam kakao. Takie poranki mogłabym mieć częściej i towarzystwo również byłoby mile widziane :)
Składniki:
400g mąki razowej
100g mąki pszennej
12g świeżych drożdży
350ml letniej wody
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Przyrządzamy zaczyn. Drożdże rozrabiamy z łyżką mąki, odrobiną cukru i niewielką ilością ciepłej wody. Odstawiamy do podwojenia objętości.
W naczyniu łączymy mąki, wlewamy wodę oraz przygotowane drożdże. Na samym końcu dodajemy miód i oliwę. Ciasto porządnie wyrabiamy, żeby nie było grudek. Będzie lepkie, ale wystarczy posypać dłonie mąką i już będzie okej :) Gotową masę przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut. Najlepiej odstawić do wystudzenia, ale ja nie mogłam się powstrzymać! Do tego jajecznica, pyszne kakao i mogę przystąpić do pracy!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/02/zapomnniany-smak-chleb-razowo-pszenny.html