Wykonanie
Nie wiem, kiedy ostatnio piekłam chleb? Chyba jakiś miesiąc temu. Zdecydowanie zapomniałam ile w tym przyjemności dla mnie i moich
bliskich. Zapach wydobywający się z piekarnika zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy, a konsumpcja jeszcze większy. Uwielbiam piec go pod wieczór, a rano rozkoszować się na spokojnie jego smakiem z innymi świeżymi produktami. Tym razem zrobiłam jajecznicę na
maśle ze
szczypiorkiem i
szynką, a do tego przygotowałam
kakao. Takie poranki mogłabym
mieć częściej i towarzystwo również byłoby mile widziane :)Składniki:400g
mąki razowej100g
mąki pszennej12g świeżych
drożdży350ml letniej
wody1/2 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwyPrzygotowanie:Przyrządzamy zaczyn.
Drożdże rozrabiamy z łyżką
mąki, odrobiną
cukru i niewielką ilością ciepłej
wody. Odstawiamy do podwojenia objętości.W naczyniu łączymy
mąki, wlewamy
wodę oraz przygotowane
drożdże. Na samym końcu dodajemy
miód i
oliwę. Ciasto porządnie wyrabiamy, żeby nie było grudek. Będzie lepkie, ale wystarczy posypać dłonie
mąką i już będzie okej :) Gotową masę przekładamy do blaszki wysmarowanej
masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Pieczemy w 200 stopniach przez 40-45 minut. Najlepiej odstawić do wystudzenia, ale ja nie mogłam się powstrzymać! Do tego jajecznica, pyszne
kakao i
mogę przystąpić do pracy!Smacznego :)