ßßß Cookit - przepis na Chleb z miodem i makiem

Chleb z miodem i makiem

nazwa

Wykonanie

W niedzielę, Kochani, częstuję Was pachnącym chlebem z chrupiącą skórką.
Składniki
-300 g mąki pszennej
-200 g mąki razowej
-2 łyżki maku
-opakowanie drożdży w proszku
-1 łyżeczka soli
-300 ml ciepłej przegotowanej wody
-1 łyżka płynnego miodu
-2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Do ciepłej wody dodaj oliwę i miód, dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz suche składniki: mąki, 1 łyżkę maku, drożdże i sól.
Mieszając wlewaj wodę do mąki. wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto.
Formę keksową natłuść oliwą i przełóż do niej ciasto. Rozłóż je równomiernie w naczyniu, dociśnij dłońmi i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach, skrop wodą, posyp pozostałym makiem i piecz przez 35 minut. Zostaw w piekarniku przez godzinę. Wystudź.
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2010/07/chleb-z-miodem-i-makiem.html