Wykonanie
W niedzielę, Kochani, częstuję Was pachnącym
chlebem z chrupiącą skórką.Składniki-300 g
mąki pszennej-200 g
mąki razowej-2 łyżki
maku-opakowanie
drożdży w proszku-1 łyżeczka
soli-300 ml ciepłej przegotowanej
wody-1 łyżka płynnego
miodu-2 łyżki
oliwyPrzygotowanieDo ciepłej
wody dodaj
oliwę i
miód, dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz suche składniki:
mąki, 1 łyżkę
maku,
drożdże i
sól.Mieszając wlewaj
wodę do
mąki. wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto.Formę keksową natłuść
oliwą i przełóż do niej ciasto. Rozłóż je równomiernie w naczyniu, dociśnij dłońmi i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach,
skrop wodą, posyp pozostałym
makiem i piecz przez 35 minut. Zostaw w piekarniku przez godzinę. Wystudź.