ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka pszenna 300 gramówmąka razowa 100 gramówmąka gryczana 100 gramówmak 2 łyżek stołowychDrożdże w proszku 1 sztuksól 1 łyżek deserowychwoda 300 mililitrówmiód 1 łyżek stołowycholiwa 2 łyżek stołowychWykonanie:Do ciepłej, przegotowanej wody dodać oliwę i miód, dobrze wymieszać. W dużej misce połączyć wszystkie rodzaje mąk, 1 łyżkę maku, drożdże i sól. Mieszając, wlewać wodę do miski i wyrabiać ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto. Jeżeli przykleja się do rąk, podsypać je pszenna mąką. Ciasto przełożyć do formy keksowej natłuszczonej oliwą. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto naciąć w kilku miejscach, skropić wodą, posypać pozostałym makiem i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzić w piekarniku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPieczywo weg.Potrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: