Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka pszenna 300 gramów
mąka razowa 100 gramów
mąka gryczana 100 gramów
mak 2 łyżek stołowych
Drożdże w proszku 1 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
woda 300 mililitrów
miód 1 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowychWykonanie:Do ciepłej, przegotowanej
wody dodać
oliwę i
miód, dobrze wymieszać. W dużej misce połączyć wszystkie rodzaje mąk, 1 łyżkę
maku,
drożdże i
sól. Mieszając, wlewać
wodę do miski i wyrabiać ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto. Jeżeli przykleja się do rąk, podsypać je
pszenna mąką. Ciasto przełożyć do formy keksowej natłuszczonej
oliwą. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto naciąć w kilku miejscach, skropić
wodą, posypać pozostałym
makiem i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzić w piekarniku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Pieczywo weg.Potrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: