ßßß Cookit - przepis na Chleb z miodem

Chleb z miodem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka pszenna 300 gramów
mąka razowa 100 gramów
mąka gryczana 100 gramów
mak 2 łyżek stołowych
Drożdże w proszku 1 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
woda 300 mililitrów
miód 1 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Do ciepłej, przegotowanej wody dodać oliwę i miód, dobrze wymieszać. W dużej misce połączyć wszystkie rodzaje mąk, 1 łyżkę maku, drożdże i sól. Mieszając, wlewać wodę do miski i wyrabiać ok. 5 minut, żeby uzyskać jednolite ciasto. Jeżeli przykleja się do rąk, podsypać je pszenna mąką. Ciasto przełożyć do formy keksowej natłuszczonej oliwą. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto naciąć w kilku miejscach, skropić wodą, posypać pozostałym makiem i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzić w piekarniku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Pieczywo weg.
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9432/Chleb-z-miodem