Wykonanie
Jak
zrobi ć domow ą pizz ę, na pysznym spodzie dro ż d ż owym, na zaczynie ze świeżych drożdży? D obre ciasto to podstawa, składniki farszu to kwestia smaku. Mnie pizza najlepiej smakuje z prostymi dodatkami - z sosem ze ś wie ż ych
pomidorów, z
serem mozzarella, z
oliwkami, zio ł ami, .... etc. Moja pizza robiła furor ę na niejednej imprezie. Cz ę sto bywałam proszona przez znajomych o podanie mojego przepisu na ciasto do pizzy . Prosz ę bardzo, o to przepis z 1/2 kg m ą ki ....Z tej ilości wychodzą cztery średnie pizze, ja od razu robię większą ilość ciasta i zamrażam - tak jest szybciej i wygodniej. Zaczynam od przygotowania zaczynu: na zaczyn potrzeba dwóch łyżek
mąki pszennej, 1/2 op. świeżych
drożdży czyli ok. 50g i trochę
wody - ok. 1/2 szkl.
wody. Kiedy dojdziesz do wprawy w przygotowaniu
ciasta drożdżowego, nie będziesz musiała nawet odmierzać składników. Ja od dawna mam miarę w oku.
Drożdże rozkruszam w palcach, dodaję
mąkę,
wodę i mieszam łyżką.Zaczyn musi trochę postać w ciepłym miejscu, żeby zdążył urosnąć, minimum 15-20 minut. Po tym czasie do miski z zaczynem przesypuję
mąkę. Dodatkowo dosypuję trochę
maki żytniej razowej, dzięki
czemu ciasto jest bardziej wyraziste w smaku, ale nie jest to konieczny składnik. Bardzo krótko (1-2 minuty) miksuję ciasto na wolnych obrotach, a następnie już wyłącznie wyrabiam w rękach.Jeśli robię pizzę z małej ilości składników (na jeden placek), w ogóle rezygnuję z używania miksera, wszystkie czynności wykonuję w rękach. Przepis na c iasto do pizzy wydaje się prosty w przygotowaniu, ale wymaga pewnej wprawy, którą nabywa się z czasem. Wyrobione ciasto dzielę na cztery części, z każdej zagniatam kulkę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Kiedy nachodzi mnie ochota na pizzę, lub kiedy wpadają goście, wyjmuję gotowy spód do pizzy i pyszna uczta w kilka chwil gotowa ...Przepis dnia: Ciasto do pizzySk ładniki na 4 średnie pizze :Na zaczyn:2 czubate łyżki
mąki pszennej1/2 op. świeżych
drożdży (50g)ok. 1/2 szklanki
wodyNa ciasto:500 g
mąki pszennej50 g
mąki razowej żytniejok. 250 ml
wodyszczypta
soli2-3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Zaczyn na ciasto: w misce wymieszaj
drożdże,
cukier, 2 łyżki
mąki,
wodę i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do miski z zaczynem przesyp odważoną
mąkę (oba rodzaje), dodaj
wodę,
sól i miksuj na wolnych obrotach. Następnie ciasto wyr ób w r ękach, podziel na cztery części, uformuj cztery kulki. Jeśli ciasto wyjmujesz z zamrażarki, odstaw na 20 minut do rozmrożenia.W palcach delikatnie uformuj placek, w razie potrzeby lekko rozwałkuj, poł ó ż na blaszce do pieczenia, teraz
skrop delikatnie
oliwą i jeszcze raz wyrób ciasto nadając okrągły kształt
spodu do pizzy. Połóż na wierzchu ulubiony farsz, następnie zapiekaj w gorącym piekarniku do ładnego zrumienienia.