ßßß Cookit - przepis na Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy

nazwa

Wykonanie

Jak zrobi ć domow ą pizz ę, na pysznym spodzie dro ż d ż owym, na zaczynie ze świeżych drożdży? D obre ciasto to podstawa, składniki farszu to kwestia smaku. Mnie pizza najlepiej smakuje z prostymi dodatkami - z sosem ze ś wie ż ych pomidorów, z serem mozzarella, z oliwkami, zio ł ami, .... etc. Moja pizza robiła furor ę na niejednej imprezie. Cz ę sto bywałam proszona przez znajomych o podanie mojego przepisu na ciasto do pizzy . Prosz ę bardzo, o to przepis z 1/2 kg m ą ki ....
Z tej ilości wychodzą cztery średnie pizze, ja od razu robię większą ilość ciasta i zamrażam - tak jest szybciej i wygodniej. Zaczynam od przygotowania zaczynu: na zaczyn potrzeba dwóch łyżek mąki pszennej, 1/2 op. świeżych drożdży czyli ok. 50g i trochę wody - ok. 1/2 szkl. wody. Kiedy dojdziesz do wprawy w przygotowaniu ciasta drożdżowego, nie będziesz musiała nawet odmierzać składników. Ja od dawna mam miarę w oku. Drożdże rozkruszam w palcach, dodaję mąkę, wodę i mieszam łyżką.
Zaczyn musi trochę postać w ciepłym miejscu, żeby zdążył urosnąć, minimum 15-20 minut. Po tym czasie do miski z zaczynem przesypuję mąkę. Dodatkowo dosypuję trochę maki żytniej razowej, dzięki czemu ciasto jest bardziej wyraziste w smaku, ale nie jest to konieczny składnik. Bardzo krótko (1-2 minuty) miksuję ciasto na wolnych obrotach, a następnie już wyłącznie wyrabiam w rękach.
Jeśli robię pizzę z małej ilości składników (na jeden placek), w ogóle rezygnuję z używania miksera, wszystkie czynności wykonuję w rękach. Przepis na c iasto do pizzy wydaje się prosty w przygotowaniu, ale wymaga pewnej wprawy, którą nabywa się z czasem. Wyrobione ciasto dzielę na cztery części, z każdej zagniatam kulkę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Kiedy nachodzi mnie ochota na pizzę, lub kiedy wpadają goście, wyjmuję gotowy spód do pizzy i pyszna uczta w kilka chwil gotowa ...
Przepis dnia: Ciasto do pizzy
Sk ładniki na 4 średnie pizze :
Na zaczyn:
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 op. świeżych drożdży (50g)
ok. 1/2 szklanki wody
Na ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g mąki razowej żytniej
ok. 250 ml wody
szczypta soli
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zaczyn na ciasto: w misce wymieszaj drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, wodę i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do miski z zaczynem przesyp odważoną mąkę (oba rodzaje), dodaj wodę, sól i miksuj na wolnych obrotach. Następnie ciasto wyr ób w r ękach, podziel na cztery części, uformuj cztery kulki. Jeśli ciasto wyjmujesz z zamrażarki, odstaw na 20 minut do rozmrożenia.
W palcach delikatnie uformuj placek, w razie potrzeby lekko rozwałkuj, poł ó ż na blaszce do pieczenia, teraz skrop delikatnie oliwą i jeszcze raz wyrób ciasto nadając okrągły kształt spodu do pizzy. Połóż na wierzchu ulubiony farsz, następnie zapiekaj w gorącym piekarniku do ładnego zrumienienia.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/10/ciasto-do-pizzy.html