ßßß Cookit - przepis na Niesamowite paluchy chlebowe z posypką w trzech smakach

Niesamowite paluchy chlebowe z posypką w trzech smakach

nazwa

Wykonanie

Szukałam pomysłu na inny niż makaron, ryż, grzanki i kluski kładzione dodatek do kremowych zup. Gotowałam akurat zupę-krem porowo-ziemniaczany i chciałam urozmaicić ją jakimś fajnym dodatkiem. Jakiś czas temu znalazłam przepis na paluchy chlebowe, zapisałam i czekałam na właściwy moment. Zastąpienie nimi makaronu okazało się prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Myślę, że świetnie sprawdziłyby się na domowych przyjęciach - owinięte tasiemką paluchy o trzech różnych smakach, położone przy talerzyku każdego z gości z pewnością zrobiłyby wrażenie...
Składniki na ok. 15 paluchów:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 ml ciepłej wody,
- posypki: mak, sól morska Prymat (młynek), zioła prowansalskie Prymat,
- woda do posmarowania.
Drożdże, miód i wodę mieszamy trzepaczką. Zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę, sól i mieszając wszystko, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto zaczyna przyklejać się do trzepaczki, przekładamy je na blat i starannie zagniatamy (przez ok. 8-10 minut, do elastyczności). Kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny).
Ciasto krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na 15 części. Każdą z nich wałkujemy ręką na kształt paluchów o długości ok. 30 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, paluchy za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy wodą, a następnie posypujemy makiem, solą lub ziołami prowansalskimi (u mnie 5 paluchów z makiem, 5 z solą i 5 z ziołami prowansalskimi). Pieczemy do zarumienienia (ok. 15 minut). Podajemy jako dodatek do zup lub samodzielną przekąskę. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/07/niesamowite-paluchy-chlebowe-z-posypka.html