Wykonanie
Cały czas marzy mi się graham, ale taki jak za dawnych lat. I choć wszyscy psioczą na
pszenną makę ( ja sama ją powoli eliminuję ze swojej kuchni) to smak
pszennego chleba, szczególnie właśnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny. To jedna z pierwszych nieudolnych prób przybliżenia tego smaku grahama sprzed lat. Graham to nie jest, ale chlebek jest tak smaczny, że dzielę się z
Wami moim przepisem. Niezwykle prosty i bezproblemowy, bo upieczony w foremce i bardzo, bardzo smaczny.
Składniki na 1 bochenek:200 g zakwasu pszennego z
mąki graham350 g
mąki chlebowej 750150
mąki graham1 łyżka
otrębów pszennych300-350 g
wody1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka suchych
drożdży1 łyżeczka melasy lub
mioduWykonanie:wieczorem przygotować zakwas na
mące graham. 1 łyżkę zakwasu żytniego dopełniłam
mąką graham i
wodą do 200 g. Wymieszć. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na całą nocnastępnego dnia odmierzyć wszystkie składniki i przygotowany zakwas, umieścić w misie robota i wyrobić gładkie, jednolite ciastoforemkę wysmarować
oliwą i wysypać
otrębami pszennymi, wyłożyc ciasto
chlebowe. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcianagrzać piekarnik do 230°Cwyrośnięte ciasto posypać
mąką i wstawić do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec kolejne 30 minutstudzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO :)Przepis bierze udział w lipcowej akcji "Na zakwasie i na drożdżach". Akcję tym razem prowadzi Łucja z bloga "Fabryka kulinarnych inspiracji".