Wykonanie
Jeśli ktoś lubi
razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe
chleby czy
bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie
bułki zwróciły moją uwagę.
Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej okej ! :)źródło : słodkie nieboSkładniki na namaczankę:1/2 szkl
płatków owsianych (użyłam górskich)1 łyżka
miodu3 łyżki
oleju1 szkl wrzątkupłaska łyżeczka
soliSkładniki na ciasto właściwe :20 g świeżych
drożdży1,5 szkl
mąki pszennej1szkl
mąki żytniej razowej1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego3 łyżki
siemienia lnianego w ziarkach3 łyżki ciepłej
wodyPrzygotowanie :Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy i odstawiamy do przestudzenia.
Drożdże łączymy z
cukrem, dodajemy ciepłą
wodę i rozcieramy
drożdże. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy wystudzoną namaczankę,
drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto jest za gęste to dodajemy trochę więcej
wody.Ciasto przekładamy do miski, posypujemy niewielką ilością
mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i kładziemy je na natłuszczoną blachę. Odstawiamy na ok 20 min do podrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 180st.C.Bułeczki smarujemy
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka i posypujemy
płatkami owsianymi. Pieczemy ok 20 min do czasu, aż zaczną nam się delikatnie rumienić.Studzimy na kratce.
Smacznego ! :)