ßßß

600 gramów mąki pełnoziarnistej1,5 łyżeczki soli1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego)50 gramów drożdży2 szklanki wody w temp. ciała2 łyżki oleju lub oliwyokoło 1,5 garści ulubionych ziarenek (ja miałam siemię lniane i płatki owsiane)dodatkowo:około 3 łyżek ziarenek do posypaniaW 1 szklance wody rozprowadzamy drożdże razem z miodem i 1 kopiastą łyżeczką mąki pełnoziarnistej, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Resztę mąki przesiewamy z solą, ziarenkami, dodajemy olej, wyrośnięty rozczyn i resztę wody zagniatając lepkie ciasto.
Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i lekko uklepujemy i dociskamy przy rogach foremki (ja użyłam garnka rzymskiego Romertopf i nie musiałam foremki ani niczym smarować ani wykładać, gdyż ma szkliwioną powierzchnię).Foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość (u mnie trwało to dokładnie 70 minut).
Na koniec powierzchnię chleba smarujemy wodą i posypujemy resztą ziarenek.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 45 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Prawidłowo upieczony chlebek rozpoznajemy po tym, że postukany od spodu wydaje głuche dźwięki.Chlebek wyjmujemy z foremki razem z papierem i studzimy go na kratce.Zdrowego smacznego :)