Wykonanie
Bardzo prosty szybki przepis na domowy chlebek. Pięknie utrzymuje świeżość, ładnie się kroi, nie kruszy, można dodać do niego ulubione ziarenka.


600 gramów
mąki pełnoziarnistej1,5 łyżeczki
soli1 łyżka
miodu (użyłam wielokwiatowego)50 gramów
drożdży2 szklanki
wody w temp. ciała2 łyżki
oleju lub
oliwyokoło 1,5 garści ulubionych ziarenek (ja miałam
siemię lniane i
płatki owsiane)dodatkowo:około 3 łyżek ziarenek do posypaniaW 1 szklance
wody rozprowadzamy
drożdże razem z
miodem i 1 kopiastą łyżeczką
mąki pełnoziarnistej, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

Resztę
mąki przesiewamy z
solą, ziarenkami, dodajemy
olej, wyrośnięty rozczyn i resztę
wody zagniatając lepkie ciasto.


Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i lekko uklepujemy i dociskamy przy rogach foremki (ja użyłam garnka rzymskiego Romertopf i nie musiałam foremki ani niczym smarować ani wykładać, gdyż ma szkliwioną powierzchnię).Foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość (u mnie trwało to dokładnie 70 minut).


Na koniec powierzchnię
chleba smarujemy
wodą i posypujemy resztą ziarenek.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 45 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).UWAGA: Prawidłowo upieczony chlebek rozpoznajemy po tym, że postukany od
spodu wydaje głuche dźwięki.Chlebek wyjmujemy z foremki razem z papierem i studzimy go na kratce.Zdrowego smacznego :)