Wykonanie
Wspaniała, wilgotna, o ciekawym smaku buła. W oryginalnym przepisie jako dodatek zaproponowano
oliwki i rzeczywiście w pszenno-owsianym miąższu smakują doskonale. Znam takich, co to za
oliwkami nie przepadają, mogą je więc z powodzeniem zastąpić
suszonymi pomidorami. Przygtowanie buły jest proste,ale wymaga czasu, bowiem na wyrośnięcie ciasta łącznie potrzeba 60 minut.
Potem jeszcze 20 na pieczenie. Ale warto. Przysięgam:)SKŁADNIKI(na dwie
bułki)100 g
płatków owsianychłyżeczka
soli500 ml
wody50 g
drożdży50 ml
olejułyżka
miodu500-700 g
mąki*15
oliwek zielonych15
oliwek czarnych*W oryginalnym przepisie było 700 gramów. Mnie do wyrobienia ciasta wystarczyło pół kilograma.WYKONANIE
Płatki owsiane wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą, dosypujemy
soli i gotujemy trzy minuty, cały czas mieszając.Owsiankę studzimy kilka minut. Do ciepłej (ale już nie gorącej;) wrzucamy
drożdże i dokładnie mieszamy.Do masy owsianej dodajemy
olej i
miód.Przekładamy całość do miski, wsypujemy
mąkę i wyrabiamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie możemy na przykład pokroic
oliwki :)Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone
oliwki i wyrabiamy.Ciasto dzielimy na połowy, formujemy podłużne
bułki, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy
bułki w kilku miejscach i odstawiamy na 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.Pieczemy
bułki 5 minut w 250 stopniach w dolnej części,
potem zmniejszamy temperaturę i dopiekamy je przez 15 minut.Moje
bułki trochę za bardzo się przypiekły dlatego, że piekłam je w
sumie 25 minut, tak jak polecono w oryginalnym przepisie. Ja radzę skrócić czas pieczenia do 20 min. Zawsze można ten czas wydłużyć, jeśli
bułki będą zbyt blade.