ßßß Cookit - przepis na Bułka z oliwkami

Bułka z oliwkami

nazwa

Wykonanie

Wspaniała, wilgotna, o ciekawym smaku buła. W oryginalnym przepisie jako dodatek zaproponowano oliwki i rzeczywiście w pszenno-owsianym miąższu smakują doskonale. Znam takich, co to za oliwkami nie przepadają, mogą je więc z powodzeniem zastąpić suszonymi pomidorami. Przygtowanie buły jest proste,ale wymaga czasu, bowiem na wyrośnięcie ciasta łącznie potrzeba 60 minut. Potem jeszcze 20 na pieczenie. Ale warto. Przysięgam:)
SKŁADNIKI
(na dwie bułki)
100 g płatków owsianych
łyżeczka soli
500 ml wody
50 g drożdży
50 ml oleju
łyżka miodu
500-700 g mąki*
15 oliwek zielonych
15 oliwek czarnych
*W oryginalnym przepisie było 700 gramów. Mnie do wyrobienia ciasta wystarczyło pół kilograma.
WYKONANIE
Płatki owsiane wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dosypujemy soli i gotujemy trzy minuty, cały czas mieszając.
Owsiankę studzimy kilka minut. Do ciepłej (ale już nie gorącej;) wrzucamy drożdże i dokładnie mieszamy.
Do masy owsianej dodajemy olej i miód.
Przekładamy całość do miski, wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie możemy na przykład pokroic oliwki :)
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone oliwki i wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na połowy, formujemy podłużne bułki, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy bułki w kilku miejscach i odstawiamy na 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Pieczemy bułki 5 minut w 250 stopniach w dolnej części, potem zmniejszamy temperaturę i dopiekamy je przez 15 minut.
Moje bułki trochę za bardzo się przypiekły dlatego, że piekłam je w sumie 25 minut, tak jak polecono w oryginalnym przepisie. Ja radzę skrócić czas pieczenia do 20 min. Zawsze można ten czas wydłużyć, jeśli bułki będą zbyt blade.
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2013/11/buka-z-oliwkami.html