ßßß
Składniki na 8 dużych bułek:3 szklanki mąki ( 2 pełnoziarnistej 1850 i 1 typ 550)1/2 szklanki daktyli + 1/2 szklanki gorącej wody ( może być troszkę więcej niż 1/2)1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżeczka z górką cynamonupo 1/4 łyżeczki gałki i imbiru3/4 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju(5 łyżek)1 szklanka pure z dyni takiego2 duże jajkaok szklanki dodatków : u mnie orzechy włoskie, można dać inne bakalie (np migdały )Opcją jest dodanie cukru do posypki :1 op. 10 g cukru waniliowego( lub łyżka brązowego)1 łyżeczka cynamonuPrzygotowanie:Daktyle kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.W dużej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, orzechy i proszek do pieczenia.W drugiej misce mieszamy lekko ubite jaja z dynią i wystudzonym ,ale ciepłym syropem z daktylami i olejem.Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy.Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie ale dawać się formować, można je podsypać 2 łyżkami mąki.Ciasto podzielić na pół.Uformować koła,położyć na papierze do pieczenia, pokroić na 4 części, zmoczyć wodą i obsypać posypką, która ślicznie dekoruje całość.Piec w 200 stopniach ok 20 minut, aż ślicznie wyrosną i będą złociste.Smacznego, są przepyszne.a tu krok po kroku :
obie miski
a tu przed pieczeniem ( ja piekłam razy dwa więc papier był podpieczony : )
Powiązane notki:Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanieDrożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem