Wykonanie
Dynia sprawdza się w wielu przepisach, ale ten przepis – na wegańskie babeczki – jest po prostu rewelacyjny.
Otrzymałam go od weganki, nauczycielki hiszpańskiego mojej córki. Polecam Wam ten jeszcze jesienny przepis.
Foto: M.Bojko
Składniki:
2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni albo z puszki
1 szklanka
brązowego cukru lub
miodu1 szklanka
wody1 szklanka
oleju4 łyżki zmielonych
płatków owsianych albo Enger-G Egg Replacer
3 1/3 szklanki
mąki orkiszowej lub white whole wheat flower albo 1,5 szklanki razowej a resztę białej
2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia (w USA można dostać low sodium, aluminium free baking powder)
½
gałki muszkatołowej w proszku (nutmeg)
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy
dynię,
cukier,
olej,
wodę i zmielone
płatki owsiane.
W drugim naczyniu mieszamy suche składniki.
Łączymy delikatnie wszystko razem.
Ciasto nakładamy do wysmarowanych
olejem blaszek na babeczki i pieczemy w temp. 325F (160 C) przez ok. 35-45 min.
Po upieczeniu studzimy ok. 15 min i dopiero wtedy wyciągamy z blaszek.