ßßß
Foto: M.BojkoSkładniki:2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni albo z puszki1 szklanka brązowego cukru lub miodu1 szklanka wody1 szklanka oleju4 łyżki zmielonych płatków owsianych albo Enger-G Egg Replacer3 1/3 szklanki mąki orkiszowej lub white whole wheat flower albo 1,5 szklanki razowej a resztę białej2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka soli1 łyżeczka proszku do pieczenia (w USA można dostać low sodium, aluminium free baking powder)½ gałki muszkatołowej w proszku (nutmeg)Wykonanie:W jednym naczyniu mieszamy dynię, cukier, olej, wodę i zmielone płatki owsiane.W drugim naczyniu mieszamy suche składniki.Łączymy delikatnie wszystko razem.Ciasto nakładamy do wysmarowanych olejem blaszek na babeczki i pieczemy w temp. 325F (160 C) przez ok. 35-45 min.Po upieczeniu studzimy ok. 15 min i dopiero wtedy wyciągamy z blaszek.