Wykonanie
Bajkowo smaczne, mięciutkie i proste!
Składniki:Suche składniki:1 1/2 szklanki
mąki (połowa białej a połowa razowej, pszennej albo orkiszowej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
soli3 łyżki zmielonych
migdałów (opcjonalnie)1 1/2 szklanki
orzechów włoskich(W robocie kuchennym miksujemy używając pulsacyjnego przycisku
orzechy włoskie, w ten sposób zaszczędzamy czas na ich siekanie)Mokre składniki:1/2 szklanki
oleju kokosowego3/4 szklanki
brązowego cukru lub gęstego
miodu3 czubate łyżki
płatków owsianych2 łyżeczki
wanilii3 dojrzałe
bananyWykonanie:1. Suche składniki mieszamy razem w misce2. Mokre składniki mieszamy w następującej kolejności w robocie kuchennym–
olej kokosowy miksujemy dobrze z
cukrem (lub
miodem) i
wanilią– dodajemy
płatki owsiane i ponownie miksujemy– dodajemy pokrojone
banany i miskujemy3. Wszystkie składniki mieszamy razem i wykładamy łyżką na blaszce posmarowanej
olejem. Możemy je urozmaicić posypując różnorakimi posypkami np.
płatkimi migdałowymi,
suszoną żurawiną (cranberry), lub karob
chips (są bardzo słabo dostępne w Polsce ale świetnie sparawdzają w przypadku wyjątkowej ochoty na słodkości).4. Pieczemy w temperaturze 350 F (180C) przez 15 min.