ßßß
Składniki:Suche składniki:1 1/2 szklanki mąki (połowa białej a połowa razowej, pszennej albo orkiszowej)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki soli3 łyżki zmielonych migdałów (opcjonalnie)1 1/2 szklanki orzechów włoskich(W robocie kuchennym miksujemy używając pulsacyjnego przycisku orzechy włoskie, w ten sposób zaszczędzamy czas na ich siekanie)Mokre składniki:1/2 szklanki oleju kokosowego3/4 szklanki brązowego cukru lub gęstego miodu3 czubate łyżki płatków owsianych2 łyżeczki wanilii3 dojrzałe bananyWykonanie:1. Suche składniki mieszamy razem w misce2. Mokre składniki mieszamy w następującej kolejności w robocie kuchennym– olej kokosowy miksujemy dobrze z cukrem (lub miodem) i wanilią– dodajemy płatki owsiane i ponownie miksujemy– dodajemy pokrojone banany i miskujemy3. Wszystkie składniki mieszamy razem i wykładamy łyżką na blaszce posmarowanej olejem. Możemy je urozmaicić posypując różnorakimi posypkami np. płatkimi migdałowymi, suszoną żurawiną (cranberry), lub karob chips (są bardzo słabo dostępne w Polsce ale świetnie sparawdzają w przypadku wyjątkowej ochoty na słodkości).4. Pieczemy w temperaturze 350 F (180C) przez 15 min.

