Wykonanie
Cukinia, zwana inaczej
kabaczkiem, pochodząca z Włoch odmiana dyni. Z czym Wam się kojarzy? Leczo, grillowana, ewentualnie faszerowana. Podobnie jednak jak jej kuzynka
dynia,
cukinia ma więcej zastosowań! Może stanowić również świetny składnik ciasta. W tym przypadku, miękkiego mokrego ciasta
jogurtowego z dodatkiem
bananów i
orzechów. Pycha! Polecam jeśli chcecie zaskoczyć znajomych podając im ciasto, które na pewno im zasmakuje, a którego głównego składnika za Chiny nie odgadną! :)
Składniki: na tortownicę o średnicy 25 – 26 cm240 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej½ łyżeczki
soli3
jajka280 g
brązowego cukru60 g
miodu180 ml
oleju110 g
jogurtu naturalnego lub
waniliowego340 g
cukinii225 g
orzechów włoskich110 g dojrzałych
bananów1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczycukier puder do posypaniaWykonanie:Mieszamy w misce
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
sól. Odstawiamy. W osobnej misce ubijamy
jajka. Stopniowo do nich dodajemy
cukier i
miód. Mikstura powinna być puszysta i lekka. Powoli dodajemy
olej. Silikonową szpatułką do ciasta lub mikserem na wolnych obrotach dodajemy
mąkę na przemian z
jogurtem. Delikatnie dodajemy startą ze skórką
cukinię,
orzechy, pokrojonego
banana i startą skórkę z
pomarańczy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy około 50-60 minut. Studzimy i wierzch posypujemy
cukrem pudrem. Możemy również przed podaniem polać łyżką
jogurtu naturalnego. Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)