ßßß Cookit - przepis na Ciasto jogurtowe z cukinią i orzechami włoskimi

Ciasto jogurtowe z cukinią i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, pochodząca z Włoch odmiana dyni. Z czym Wam się kojarzy? Leczo, grillowana, ewentualnie faszerowana. Podobnie jednak jak jej kuzynka dynia, cukinia ma więcej zastosowań! Może stanowić również świetny składnik ciasta. W tym przypadku, miękkiego mokrego ciasta jogurtowego z dodatkiem bananów i orzechów. Pycha! Polecam jeśli chcecie zaskoczyć znajomych podając im ciasto, które na pewno im zasmakuje, a którego głównego składnika za Chiny nie odgadną! :)
Składniki: na tortownicę o średnicy 25 – 26 cm
240 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
3 jajka
280 g brązowego cukru
60 g miodu
180 ml oleju
110 g jogurtu naturalnego lub waniliowego
340 g cukinii
225 g orzechów włoskich
110 g dojrzałych bananów
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy. W osobnej misce ubijamy jajka. Stopniowo do nich dodajemy cukier i miód. Mikstura powinna być puszysta i lekka. Powoli dodajemy olej. Silikonową szpatułką do ciasta lub mikserem na wolnych obrotach dodajemy mąkę na przemian z jogurtem. Delikatnie dodajemy startą ze skórką cukinię, orzechy, pokrojonego banana i startą skórkę z pomarańczy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy około 50-60 minut. Studzimy i wierzch posypujemy cukrem pudrem. Możemy również przed podaniem polać łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)
Źródło:http://panismaczna.com/ciasto-jogurtowe-z-cukinia-i-orzechami-wloskimi