ßßß
Składniki: na tortownicę o średnicy 25 – 26 cm240 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej½ łyżeczki soli3 jajka280 g brązowego cukru60 g miodu180 ml oleju110 g jogurtu naturalnego lub waniliowego340 g cukinii225 g orzechów włoskich110 g dojrzałych bananów1 łyżeczka startej skórki z pomarańczycukier puder do posypaniaWykonanie:Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy. W osobnej misce ubijamy jajka. Stopniowo do nich dodajemy cukier i miód. Mikstura powinna być puszysta i lekka. Powoli dodajemy olej. Silikonową szpatułką do ciasta lub mikserem na wolnych obrotach dodajemy mąkę na przemian z jogurtem. Delikatnie dodajemy startą ze skórką cukinię, orzechy, pokrojonego banana i startą skórkę z pomarańczy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy około 50-60 minut. Studzimy i wierzch posypujemy cukrem pudrem. Możemy również przed podaniem polać łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)