Wykonanie
Był to moj pierwszy
chleb cukiniowy jaki zrobiłem. Mysle jednak ze nie potrzeba wiecej
razy, aby totalnie sie w nim zakochać. Nie spodziewałem sie słodkiego smaku z powodu użycia
cukini i byłem zaskoczony, ale napewno niezawiedziony! Jest on nazywany
chlebem jednak dla mnie
moze byc tez
ciastem. Do tej
pory myslalem ze do słodkich wypiekow zdecydowanie lepiej nadaje sie
dynia jednak
cukinia wcale nie jest gorsza, także na pyszny słodki smak! Jesień nadchodzi wielkimi krokami i mysle ze jest to świetne danie na tą
porę roku, ale lepiej sie pospieszyć -
cukiniowy sezon zbliża sie ku końcowi!
Składniki:700 g startej
cukinii1 1/4 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki warzywnego
oleju2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
wanilii1 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej1 łyżka
cynamonu1 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej3/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskich3/4 szklanki
suszonej żurawiny1 łyżka
cukru do posypania
Rozgrzej piekarnik do 160 'C. Wyłóż formę do pieczenia
chleba papierem do pieczenia.Połóż
cukinie na ręczniki papierowym i wyciśnij jak najwiecej płynu.W średniej misce wymieszaj razem
brązowy cukier,
olej,
jajka i
wanilię. Następnie dodaj
cukinie.W dużej misce wymieszaj
mąkę pszenną,
mąkę pełnoziarnistą,
cynamon,
sól ,
proszek do pieczenia sodę i
gałkę muszkatołową. Wlej
cukiniową miksturę i wymieszaj.Dodaj
orzechy i
żurawinę i delikatnie wymieszaj.Wlej masę do przygotowanej wczesniej formy i posyp
cukrem.Piecz do momentu gdy włożona w środek wykalaczka po wyjęciu bedzie z kilkoma wilgotnymi okruszkami, 65-70 minut. Po wyjęciu Z piekarnika odstaw
chleb na 30 minut. Następnie wyjmij
chleb z formy i pozwól mu wystygnąć do końca przed podaniem.
Chleb zawinięty w plastikową folię może być przechowywany w pokojowej temperaturze do 4 dni.