ßßß
Był to moj pierwszy chleb cukiniowy jaki zrobiłem. Mysle jednak ze nie potrzeba wiecej razy, aby totalnie sie w nim zakochać. Nie spodziewałem sie słodkiego smaku z powodu użycia cukini i byłem zaskoczony, ale napewno niezawiedziony! Jest on nazywany chlebem jednak dla mnie moze byc tez ciastem. Do tej pory myslalem ze do słodkich wypiekow zdecydowanie lepiej nadaje sie dynia jednak cukinia wcale nie jest gorsza, także na pyszny słodki smak! Jesień nadchodzi wielkimi krokami i mysle ze jest to świetne danie na tą porę roku, ale lepiej sie pospieszyć - cukiniowy sezon zbliża sie ku końcowi!
Składniki:700 g startej cukinii1 1/4 szklanki brązowego cukru1/4 szklanki warzywnego oleju2 jajka1 łyżeczka ekstraktu wanilii1 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej1 łyżka cynamonu1 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich3/4 szklanki suszonej żurawiny1 łyżka cukru do posypania
Rozgrzej piekarnik do 160 'C. Wyłóż formę do pieczenia chleba papierem do pieczenia.Połóż cukinie na ręczniki papierowym i wyciśnij jak najwiecej płynu.W średniej misce wymieszaj razem brązowy cukier, olej, jajka i wanilię. Następnie dodaj cukinie.W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, cynamon, sól , proszek do pieczenia sodę i gałkę muszkatołową. Wlej cukiniową miksturę i wymieszaj.Dodaj orzechy i żurawinę i delikatnie wymieszaj.Wlej masę do przygotowanej wczesniej formy i posyp cukrem.Piecz do momentu gdy włożona w środek wykalaczka po wyjęciu bedzie z kilkoma wilgotnymi okruszkami, 65-70 minut. Po wyjęciu Z piekarnika odstaw chleb na 30 minut. Następnie wyjmij chleb z formy i pozwól mu wystygnąć do końca przed podaniem. Chleb zawinięty w plastikową folię może być przechowywany w pokojowej temperaturze do 4 dni.