Ciasto marchewkowe to jedno z najbardziej jesiennych ciast. Lubię je, jest zdrowe i bardzo dobre. Poza tym robi się je bardzo szybko i nie trzeba mieć do niego miksera.szklanka mąki pszennej1,5 szklanka posiekanych orzechów włoskichpół szklanki drobnego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju2 jajkapół szklanki puree z dyni1 szklanka startej na średnich oczkach marchewkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce wymieszaj składniki suche: mąkę (przesianą), orzechy, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu wymieszaj jajka z olejem. Do suchych składników dodaj składniki mokre oraz startą marchewkę i puree z dyni. Dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wyłóż papierem, wyłóż masę i wyrównaj wierzch ciasta. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.