ßßß
Składniki na keksówkę ok. 26×10 cm:1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 szklanka cukru2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią1/2 szklanki oleju2 jajka2 szklanki startej cukinii1. Wymieszać suche składniki, dodać do nich pozostałe (bez cukinii) i dokładnie wymieszać.2. Dodać startą na tarce o grubych oczkach cukinię (ze skórką, w przypadku starszych okazów należy pozbyć się nasion) i wymieszać.3. Ciasto przelać do formy wysmarowanej olejem.4. Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 °C.5. Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i formy, aby odparowało. Można podawać na ciepło lub na zimno.
U mnie wyszedł lekki zakalec, bo przewoziłam je jeszcze ciepłe na działkę moich rodziców, ciasto musi porządnie odparować! Za pierwszym razem jak je piekłam nie zdążyłam zrobić zdjęć, zniknęło jeszcze ciepłe w mgnieniu oka! Zrobię je jeszcze nie razMyślę, że świetnie nadaje się na muffiny!