Wykonanie
Ciasto podczas pieczenia rośnie jak szalone i mimo, że obecnie mam płytką gofrownicę to gofry wyszły puszyste i " Mięsiste ". Nie zawierają dużo
cukru a jednak są słodkie.
Słodycz swą zawdzięczają bananowi. Zdecydowanie trafiają na listę ulubionych :) Przepis z motherthyme.com .
Składniki :2 szklanki
mąki2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej1 szklanka
mleka2 dojrzałe
banany, zmiksowane lub zgniecione widelcem ( ok 2/3 szklanki )2
jajka1/4 szklanki
oleju roślinnego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 szklanki posiekanych
orzechów ( pominęłam )W jednej misce mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
sól.W drugiej łączymy razem
mleko,
banany, ekstrakt,
olej,
jajka.Mokre składniki przelewamy do suchych. Miksujemy na ciasto o jednolitej konsystencji. Na
konic dodajemy
orzechy, mieszamy.Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy według zaleceń producenta.Smacznego :)