Wykonanie
Pyszne, wilgotne i delikatnie
cynamonowe muffinki. Najlepiej smakują z kwaśnymi
jabłkami, ale i ze słodkimi będą bardzo dobre.
Jabłek spokojnie można pokroić jeszcze więcej, a miłośnicy
cynamonowych smaków mogą dodać całą łyżeczkę
przyprawy, a nie pół.
Z podanych składników przygotowałam 12 muffinek.Składniki suche:- 2,5 szkl.
mąki- 0,5 szkl.
cukru- łyżka domowego
cukru waniliowego- duża szczypta
soli (ok. pół łyżeczki)- łyżeczka
sody- łyżeczka
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
cynamonuSkładniki mokre:- 100 ml
oleju- 1
jajko- 200 ml
mlekaDodatkowo:- 2 szklanki pokrojonych w kostkę
jabłek (ja pokroiłam 5 małych papierówek)-
cukier trzcinowy do posypania muffinek (niekoniecznie)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.2. W osobnych miskach mieszamy porządnie składniki suche i mokre. Następnie wsypujemy suche do mokrych i łyżką chwilę mieszamy dopóki nie powstanie jednolita masa. Dodajemy
jabłka.3. Przekładamy ciasto łyżką do blaszki - każda dziurka będzie prawie pełna. Z wierzchu posypujemy
cukrem trzcinowym, dzięki niemu po upieczeniu muffinki będą miały słodką, chrupiącą skórkę.4. Pieczemy około 20 minut.