Wykonanie
Uwielbiam
dynię i często z nią eksperymentuje. Kilka dniu temu przygotowałam babeczki z musem z dyni i miazgą z
orzechów laskowych. Całość polałam stopioną
mleczną czekoladą. Muffinki wyszły bardzo wilgotne i aromatyczne.Składniki, 12 sztuk:1 szklanka
mąki1/2 szklanki mielonych
orzechów laskowych ( jak kupiłam w Lidlu)1 szklanka puree z dyni6 łyżek
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli½ łyżeczki
cynamonu1
jajo1/3 szklanki
oleju½ szklanki
mleka1 tabliczka
mlecznej czekoladyWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową.
Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni).
Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć
dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.
Mąkę, mielone
orzechy laskowe,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól,
cynamon, wymieszać w dużej misce. W drugiej misce połączyć razem
jajko, puree z dyni,
mleko i
olej. Składniki mokre połączyć z suchymi. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami do muffinków, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni.Po wystudzeniu babeczki posmarować stopioną
mleczną czekoladą ( ja topię
czekoladę w kąpieli
wodnej) i posypać siekanymi
orzechami.