ßßß
Uwielbiam dynię i często z nią eksperymentuje. Kilka dniu temu przygotowałam babeczki z musem z dyni i miazgą z orzechów laskowych. Całość polałam stopioną mleczną czekoladą. Muffinki wyszły bardzo wilgotne i aromatyczne.Składniki, 12 sztuk:1 szklanka mąki1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych ( jak kupiłam w Lidlu)1 szklanka puree z dyni6 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli½ łyżeczki cynamonu1 jajo1/3 szklanki oleju½ szklanki mleka1 tabliczka mlecznej czekoladyWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.Mąkę, mielone orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, wymieszać w dużej misce. W drugiej misce połączyć razem jajko, puree z dyni, mleko i olej. Składniki mokre połączyć z suchymi. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami do muffinków, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni.Po wystudzeniu babeczki posmarować stopioną mleczną czekoladą ( ja topię czekoladę w kąpieli wodnej) i posypać siekanymi orzechami.