Wykonanie
Tak jak wszystkie
bananowe wypieki, muffinki te są bardzo smaczne, mięciutkie i wilgotne.Świeże są jeszcze drugiego, a nawet trzeciego dnia. Stały się jednymi z moich ulubionych.Raz zrobiłam je z 3
bananów, też były wilgotne i smaczne, ale jakoś tak mniej, więc nie zmniejszajcie ilości
bananów! ;)
Składniki:4 bardzo dojrzałe
banany1
jajko270 g
jogurtu naturalnego100 g
cukru trzcinowego Muscovadołyżka
miodu110 ml
olejułyżeczka ekstraktu z
waniliiskórka otarta z jednej
pomarańczy510 g
mąki pszennejłyżeczka
sody2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliW misce rozgnieć widelcem
banany, dodaj
jajko,
jogurt,
cukier,
miód,
olej, ekstrakt z
wanilii i skórkę z
pomarańczy. Połącz wszystko przy pomocy miksera.
W drugiej misce wymieszaj
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól. Dodaj mieszankę
bananową i wymieszaj łyżką.
Nakładaj do foremek (mi wyszło 24 muffinki) i piecz w temperaturze 200°C przez 20 - 25 minut lub do czasu aż babeczki będą złoto-brązowe. Studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: Muffiny
bananowe