ßßß
Przez Marzena 18 kwietnia 2016"Chlebek bananowy (banana bred) na dobre się zadomowił w kuchni amerkańskiej od 1950 roku ba, nawet jest obchodzony Dzień chlebka bananowego.Pochodzenie przepsiu ku mojemu zdziwieniu ma podobno początki azjatyckie, jednak łatwość wykonania i bananowy posmak ciasta sprawia że chętnych jest coraz więcej.Składnikimąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół mąka razowa i biała) - 1 1/2 szklankibannany bez skórek - 2-3 sztukiolej kokosowy - 2/3 szklankibrązowy cukier - 2/3 szklankikardamon lub cynamon - 1/4 łyżeczkimleko kokosowe lub migdałowe - 1/3 szklankiorzechy włoskie - 1/2 szklankiposzek do pieczenia - 1 łyżeczkasoda do pieczenia - 1 łyżeczkaczekoladowe chipsy karobowe - 1/2 szklankiszczypta solinasiona chia - 2 łyżeczkiInstrukcjeCukier, olej i mleko miskujemy w blenderzeBanany rozdrbniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.Nasina chia zalewamy 4 łyżkami mleka i odstawiamy na pięć minut żeby trochę zmiękły.Suche składniki mieszamy razem, nastęnie dodajemy do nich składniki z blendera i banany.Po dokładnym wymieszaniu przekaładamy do keksówki i pieczemy w temp 350 F ok 45 do 55min.